investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcie zažívají nejdelší býčí trh všech dob

23.08.2018

Američtí investoři 22. srpna oslavili nejdelší býčí trh všech dob. Je to důvod k obavám, nebo to pro investory nic neznamená? Záleží, koho se zeptáte. Lze najít pádné argumenty pro i proti. Dlouhodobé investory by ale měly zajímat zcela jiné faktory.

Američtí investoři 22. srpna oslavili nejdelší býčí trh všech dob. Je to důvod k obavám, nebo to pro investory nic neznamená? Záleží, koho se zeptáte. Lze najít pádné argumenty pro i proti. Dlouhodobé investory by ale měly zajímat zcela jiné faktory.

V řadě jiných situací na délce samozřejmě záleží. V případě býčích akciových trhů to tak ale nutně být nemusí. Délka období růstu akcií totiž nic nevypovídá o tom, o kolik procent za danou dobu vyrostly. Nynější býčí trh rozhodně nepatří k těm největším, co se procentuálního nárůstu týče. Současný býk si od svých minim připsal cca 322 procent. V devadesátých letech však akcie posílily až o 417 procent a zlatá dvacátá léta minulého století byla svědky růstu o 395 procent.


tip: Investiční zlato Jak investovat

Navíc není ani jednoznačné, že současný býk je premiantem v délce trvání. Podle některých analytiků by současný býčí trh musel trvat ještě další 3 roky, než by se stal tím skutečně nejdelším. Pokles akciových trhů v létě roku 1990 byl totiž dle oficiálních čísel pouze 19,9 procenta. Přesněji řečeno nedosáhl oficiální mety 20procentního poklesu, který se považuje za konec býčího trhu a začátek trhu medvědího. V létě roku 2011 zase akciové indexy umazaly zhruba 19,4 procenta. To lze téměř považovat za konec býčího trhu. Délka současného býka by tak byla pouze 7 let a do poražení rekordu by zbývaly zhruba 3 roky. Současný býk tedy příliš nevybočuje z předchozích období a není tak důvod obávat se korekce jen kvůli délce jeho trvání, nebo z hlediska procentuálního růstu od posledního dna.

Býčí trhy nekončí kvůli své délce, ale kvůli obavám investorů. Ať už z recese, rychlého růstu úrokových sazeb, geopolitiky, protekcionismu či jiných faktorů. Globální recesi zatím většina indikátorů v dohledné době nepředpokládá. Růst amerických úrokových sazeb způsobuje problémy v některých rozvíjejících se zemích, tlačí na oslabení jejich měn a jejich dluh v USD vyvolává zvýšenou poptávku po amerických dolarech. Problém však zatím nepostihuje všechny rozvíjející se země a nepřerůstá do zbytku světa. Protekcionismus může způsobit zpomalení globálního růstu, sám o sobě ale  pravděpodobně nedosáhne takové míry, která by vedla ke globální recesi. Geopolitika je v poslední době výrazně nepředvídatelná, nicméně většina konfliktů má lokální či regionální charakter a neměla by přerůst v globální krizi.

Investoři by se tedy nemuseli obávat délky býčího trhu a mohli by se spíše soustředit na ekonomickou situaci jednotlivých firem a celkové makroekonomické klima. Tyto dva poslední jmenované faktory zatím zůstávají pro akcie relativně pozitivní. Nutno dodat, že akciový trh je logicky po desetiletém růstu z hlediska řady ukazatelů relativně dražší, než je jeho minimum i historický průměr. Je tedy třeba velmi dobře zvažovat, co koupit, a co ne. Pravděpodobně již nebude fungovat jednoduchá strategie nakupovat bezhlavě celé indexy a mít celé portfolio v akciích. Rozumný bude spíše aktivní výběr akcií a ponechání správy peněz na kvalifikovaných odbornících, kteří zajistí rozložení rizika do různých tříd aktiv. Zkušení správci majetku mají také čas a možnosti pohlídat, které akcie koupit, a kterým se raději vyhnout.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Bez ohledu na to, jak drahý nebo levný akciový index jako celek je, pořád zůstává pouze souborem jednotlivých akcií. Některé z nich jsou vždy podhodnocené, některé příliš drahé a jiné třeba příliš riskantní pro daný typ investora."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top