investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcie jsou drahé. Objevte korporátní dluhopisy

10.03.2017

Státní dluhopisy mají malý, ty „bezpečnější“ dokonce záporný, výnos. Investoři tedy obsazují nová teritoria a hledají, kam umístit své prostředky.

Státní dluhopisy mají malý, ty „bezpečnější“ dokonce záporný, výnos. Investoři tedy obsazují nová teritoria a hledají, kam umístit své prostředky. Přesouvají se k akciím. Zájem o ně však zvyšuje jejich cenu a z pohledu výnosů a rizik se začínají lépe jevit korporátní dluhopisy.

„Všechno je způsobeno ultranízkými úrokovými sazbami, které vyhánějí investory z těch investic, ve kterých se cítí dobře, bezpečně a komfortně, do úplně nových tříd aktiv, jimž třeba nerozumějí tak dobře, a proto nedokážou odhadnout rizika,“ objasňuje tento trend Martin Vlček, analytik BHS.

Výhody investování do dluhopisového fondu   Dluhopisový fond   Private Equity 


Vládní dluhopisy dnes vynášejí tak málo, že je extrémně atraktivní investovat do akcií, případně jinam. Akcie v důsledku toho podražily natolik, že se do budoucna očekává, že korporátní dluhopisy vynesou víc než akciové indexy.

Což je převrácená logika, protože akcie jsou v majetku společnosti vždy rizikovější. Když se firma dostane do potíží, jako první o všechno přijdou akcionáři a až potom majitelé dluhopisů. Mají vyšší prioritu při likvidaci nebo restrukturalizaci dluhu, mají větší slovo a mohou akcionářům diktovat podmínky,“ upozorňuje Martin Vlček.

Tip: ETBIDA a Private Equity

Dividendové, nebo růstové akcie

Investoři se logicky nejprve uchylují ke stabilním, tzv. dividendovým akciím, které se méně zhodnocují, zato je u nich velká pravděpodobnost výplaty dividend. Ty se v poslední době často chovaly jako dluhopisy. Investoři do nich přesouvají část peněz, které by normálně měli v dluhopisech. O dividendových akciích si myslí, že jsou bezpečné, nemůže se jim nic stát, neustále budou vyplácet jejich dividendu a ta bude v ideálním případě ještě růst.

„Díky nízkým úrokovým sazbám investoři přecházejí do akcií a často si ani neuvědomují riziko, protože akcie jsou čím dál dražší. V důsledku je většina dividendových akcií dražší než ty růstové. Je to paradox, protože růstové akcie v sobě ještě zahrnují budoucí růst, což je velice cenné,“ upozorňuje Martin Vlček.

Jenomže i po růstových je velká poptávka, a tak stoupá i jejich cena. Souvisí to s tím, že dobrých akcií je stále méně a nahání je čím dál tím víc kapitálu. Růstové akcie s sebou také nesou vyšší rizika, proto je dobré je pečlivě vybírat. Rozhodně spíš po kusech než po sektorech. Drahé jsou v současné době i akciové indexy, což opět vede zkušené investory k výběru jednotlivých akcií.

U těch amerických je navíc potřeba mít na paměti, že po nástupu Donalda Trumpa došlo k velkému přeskupení kapitálu. Vyklesaly například farmaceutické tituly a daří se bankám, u nichž se věří, že budou spolufinancovat Trumpovy plány na rozvoj infrastruktury.


Jak vybírat korporátní dluhopisy

A tak, přestože investování do akcií v dlouhodobém horizontu vždy vynášelo víc, jsou dnes korporátní dluhopisy zajímavou a na trhu ještě ne zcela objevenou alternativou. „Kdybych si v současné době měl vybrat mezi širším indexem akcií a korporátních dluhopisů, jako atraktivnější bych vnímal druhou možnost. Při rozumné míře rizika, kterou jsem schopen akceptovat, je řada dluhopisů zajištěna nějakým majetkem. Může se například stát, že firma přestane vyplácet dividendy, kupovat vlastní akcie, ale pořád ještě bude vyplácet kupony,“ vypichuje Martin Vlček výhodu dluhopisů ve srovnání s akciemi.

Českých korporátních dluhopisů je na trhu méně, ale firmy se k jejich emisím začínají uchylovat. Před nákupem dluhopisů se ale vždy poraďte s brokerem, protože i zde je ještě těžší než u akcií sledovat všechny informace. Ne všechny jsou navíc veřejné. Variantou je zakoupit si přes brokera širší investiční fond, který zahrnuje strategii investovat do korporátních dluhopisů a má diverzifikované portfolio. Fondy mohou být buď jen dluhopisové, nebo mají složená portfolia.

Jak vybírat korporátní dluhopisy? „Základním vodítkem je rizikovost, nešel bych nad výnos osm procent. Výnos je na úkor jistoty, že se firma nedostane do problémů. Také je dobré sledovat účel emise. Většinou je též uvedeno, čím jsou dluhopisy zajištěny, aby pro případ, kdyby se firmě nedařilo, získal majitel dluhopisů nárok na nějaký majetek firmy. Existují i nezajištěné dluhopisy, ty ale logicky mají vyšší úrok,“ vysvětluje Martin Vlček.

Další výhodou korporátních dluhopisů je fakt, že si firmy půjčují na kratší dobu. To je výrazné plus v porovnání třeba s těmi státními. U nich musíte, když chcete něco vydělat, peníze umístit třeba na deset let. Tím si na tuto dobu zamknete nízkou sazbu a podstupujete riziko, že sazby mezitím vzrostou. Investoři ztratí možnost reinvestovat. Korporátní dluhopisy jsou přitom například už za pět let splacené. O státních dluhopisech se říká, že jsou bezpečné. Ale třeba Řecko ukázalo, že ani stát není zárukou, že vždy splatí všechny své závazky.

„Navíc státní dluhopisy ve velkém kupují centrální banky a tím stlačují jejich cenu, takže pak neodrážejí reálné riziko. Riskuje se v nich tedy za nic. Oproti tomu u korporátních dluhopisů je riziko reálně naceněno. Z tohoto pohledu jsou atraktivnější, dnes možná i víc než akcie,“ uzavírá Martin Vlček.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top