investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Akcie firmy, která na burzu uvede Trumpovu sociální síť, prudce zpevňují

25.10.2021

Akcie společnosti Digital World Acquisition, která na burzu ve Spojených státech uvede novou firmu bývalého...

Akcie společnosti Digital World Acquisition, která na burzu ve Spojených státech uvede novou firmu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zaměřenou na sociální média, za dva dny zpevnily o stovky procent. O podniku Digital World na diskusních fórech hodně mluví drobní investoři, upozornila agentura dnes Reuters. Trump vznik vlastní sociální sítě nazvané TRUTH oznámil ve středu.

Dnes krátce před zahájením obchodování si akcie Digital World Acquisition na burzovním trhu Nasdaq připisovaly kolem 89 procent na více než 86 dolarů. Na základě zprávy, že se firma sloučí s Trumpovou mediální společností, její akcie už ve čtvrtek posílily o více než 350 procent na 45,50 dolaru. Digital World Acquisition je firma označovaná jako SPAC, jejím cílem je tedy převzít vhodný podnik a přivést jej na burzu.


Akcie Digital World Acquisition byly nejdiskutovanějšími cennými papíry na sociální síti Stocktwits zaměřené na obchodování. Je to platforma, která se považuje za měřítko zájmu drobných investorů. Objemy zpráv na Stocktwits týkající se této společnosti vzrostly o více než 9000 procent.


Firmy SPAC (z anglických slov Special Purpose Acquisition Companies) zažívají v poslední době rozmach. Taková firma nejprve vydá akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledá vhodný cíl k převzetí. Investoři, kteří si akcie SPAC koupí, zpočátku nevědí, jaký podnik firma nakonec převezme.


Společnost Trump Media & Technology Group, které Trump šéfuje, by podle plánů měla spustit aplikaci TRUTH Social ve zkušebním provozu v listopadu.


O vytvoření vlastní sociální sítě Trump hovořil už v době, když mu provozovatelé sociálních sítí Facebook a Twitter zrušili profily v souvislosti s útoky na sídlo amerického Kapitolu z letošního 6. ledna. Twitter, kde měl Trump až 80 milionů příznivců, podle agentury Bloomberg vyloučil bývalého prezidenta natrvalo. V případě facebooku je Trumpův profil zablokován nejméně do roku 2023.


Twitter a další sociální sítě patřily k hlavním komunikačním kanálům mezi Trumpem a jeho voliči. Bez nich je Trump závislý na pořádání mítinků či rozhovorech na spřátelených stanicích. Vytvořením nové sociální sítě se bývalý prezident zřejmě snaží navázat nové spojení se svými příznivci.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Poté, co Twitter trvale zablokoval účet dosluhujícího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, se cena akcií této sociální sítě snížila o více než 8 procent. Twitter byl oblíbeným kanálem, kterým americký prezident komunikoval svou politickou linii. Díky této sociální síti se mu dařilo obcházet zavedená média, která Trumpa často kritizovala.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top