investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Akcie farmaceutických firem zasáhla kvůli zpoždění vakcín korekce

22.01.2021

Prodlení související s dodávkami a samotnou výrobou jednotlivých dávek vakcín na různé trhy světa mají...

Prodlení související s dodávkami a samotnou výrobou jednotlivých dávek vakcín na různé trhy světa mají negativní dopad na akcie příslušných farmaceutických firem. Po nadšení z počátku letošního roku, kdy se naplno rozjela logistika vakcín proti nemoci covid-19 a akcie světových farmaceutických firem rostly, v polovině ledna nastala mírná korekce cen. Negativní zpráva o prodlení v dodávce vakcíny od Pfizer a BioNTech poslala jejich akcie do červených čísel. Za poslední měsíc ceny akcií těchto společností klesly o 2,4 procenta, respektive o tři procenta.

Nejvíce za poslední měsíc podle něho ale ztratily akcie firmy Moderna, která stejně jako její konkurence před pár dny ohlásila dočasné omezení dodávky. Pokud se však podle něho nějaké společnosti podaří prokázat účinnost vakcíny a dodržet i dodávky na trh, akcie z toho profitují. Například akcie firmy AstraZeneca, která vyvinula vakcínu ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, za poslední měsíc vzrostly o 3,7 procenta. Rovněž akcie firmy Johnson & Johnson, která zveřejnila informace, že na očkování by měla stačit pouze jedna dávka její vakcíny, zatímco všechny ostatní se musí podávat ve dvou dávkách, si za 30 dní připsaly přes šest procent.


Úvod roku 2021 je ve znamení očkovacího maratónu spojeného se snahou ochránit populaci a zabránit šíření onemocnění covid-19. Postupně se k první povolené vakcíně společnosti Pfizer a BioNTech přidávají další od Moderny a AstraZenecy. Problémy dodávek sice způsobily v posledních dnech korekci hodnoty některých farmaceutických firem, ale z dlouhodobého hlediska objemy objednávek nahrávají ve prospěch dalšího růstu těchto akcií, který jsme mohli sledovat i v průběhu minulého roku, kdy hodnota některých společností v tomto oboru rostla v řádu až několika stovek procent.


Zatímco v roce 2020 byl podle něho klíčovým hnacím motorem růstu akcií zejména pozitivní sentiment investorů v důsledku vývoje vakcín, s tím spojených pozitivních zpráv o významných pokrocích a vývoji finální účinné látky, v novém roce podle něj ženou akcie vzhůru zejména objednávky vakcín v jednotlivých zemích.


Jednou z nepochybně dobrých zpráv je, že by podle nové studie měla vakcína od Pfizer a BioNTech zabírat i na britskou mutaci koronaviru. Naopak pro akcie společnosti je podle něj velmi negativní zprávou sdělení o prodlení dodávek objednaných vakcín do evropských států.


Akcie společnosti AstraZeneca za poslední měsíc vzrostly o zmíněných 3,7 procenta a hodnota společnosti podle Krištoffa roste i s ohledem na to, že vědci pracují na úpravě jejího složení tak, aby byla účinná i proti novým mutacím koronaviru z Velké Británie, Jihoafrické republiky a Brazílie. Jak dlouho bude tento proces trvat, však zatím není známo.


Kartami na trhu podle něho ještě může zamíchat společnost Johnson & Johnson. Ta zveřejnila informace o tom, že na očkování by měla stačit pouze jedna dávka její vakcíny, zatímco všechny ostatní se musí podávat ve dvou dávkách. Akcie firmy si v důsledku pozitivních zpráv za posledních 30 dní připsaly na hodnotě přes šest procent. Pokud se společnosti podaří prokázat účinnost vakcíny a následně i dodávky na trh, můžou se akcie společnosti proti konkurenci potáhnout výrazně nahoru.


Naopak negativní vliv na akcie farmaceutických firem by mohla mít další prodlení související s dodávkami a samotnou výrobou jednotlivých dávek vakcín na různé trhy světa. V případě, že se však dalším prodlevám dodávek podaří zabránit a firmy co nejdříve problémy s výrobou vyřeší, investoři by se mohli potenciálně těšit na další velmi zajímavé zisky.


Zdroj: ČTK



"Vývoj vakcín proti koronaviru nahrává především value akciím, kterým se v průběhu koronavirové krize příliš nedařilo. Naopak růstové akcie z technologického sektoru, které z koronavirové krize profitovaly, reagují zdrženlivěji."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top