investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcie Eurowagu na burze v Londýně debutovaly desetiprocentním propadem

08.10.2021

Akcie české společnosti Eurowag dnes debutovaly na Londýnské akciové burze (LSE) desetiprocentním...

Akcie české společnosti Eurowag dnes debutovaly na Londýnské akciové burze (LSE) desetiprocentním propadem. Firma v oznámení pro LSE stanovila cenu akcií v primární veřejné nabídce (IPO) na 150 pencí, krátce po zahájení ale její akcie oslabily pod 135 pencí. Původní plány počítaly s vyšší částkou a také s vyšším tržním oceněním. Debut na londýnské burze se očekával ve čtvrtek, s akciemi firmy se ale začalo obchodovat až dnes. Důvody zpoždění nejsou jasné. Firma na dotaz ČTK uvedla, že dnešní debut v Londýně nebude komentovat.

Eurowag před vstupem na burzu předpokládal, že by mohl za jednu akcii dostat 175 pencí. I tato částka už ale byla na spodním konci původně zvažovaného pásma.


Firma nabídla 113 milionů akcií, což znamená hrubý výnos kolem 200 milionů eur (5,1 miliardy Kč). Celková tržní kapitalizace tím dosahovala přibližně 1,03 miliardy liber (30,85 miliardy Kč), po propadu kurzu se ale proporcionálně snížila. Název podniku na LSE je Wag Payment Solutions.


Firmu Eurowag založil v roce 1995 pod názvem W.A.G. podnikatel Martin Vohánka, který patří k nejbohatším Čechům. Časopis Forbes na začátku roku jeho majetek odhadoval zhruba na 7,5 miliardy korun. Služby Eurowagu, které zahrnují tankování, mýtné, vracení daní, správu vozového parku nebo finanční služby, využívá přes 350.000 vozidel zhruba ve 30 zemích Evropy, Asie a Blízkého východu.


Eurowag své akcie uvádí na londýnskou burzu v době, kdy se na evropský trh dálkových dopravců upíná v Británii pozornost. Nedostatek zahraničních řidičů nákladních aut v poslední době totiž způsobuje výpadky v zásobování a mnohé čerpací stanice v Británii nemají dostatek benzinu, protože ho nemá v cisternách kdo přivézt.


"Od dopravní zácpy k dopravní nehodě?" nadepsala svůj dnešní příspěvek agentura Reuters, která se už ve čtvrtek podivovala, proč se avizovaný vstup akcií Eurowagu na burzu v Londýně nekonal a proč se k tomu firma nevyjádřila.


"Jedna zajímavá zpráva ze včerejška (ze čtvrtka - pozn. ČTK) na LSE je něco, co se nestalo. Očekávalo se, že bude na burze debutovat český poskytovatel služeb pro dopravní firmy Eurowag, ale když se burza otevřela, nic se nedělo. Žádné obchody, ale v tu chvíli ani žádné stanovisko firmy, že by vysvětlila, proč to zpoždění. Investoři se tak mohli jen dohadovat, zda firma, která poskytuje platební služby a systémy pro správu vozového parku pro nákladní auta, nezůstala viset někde v nepříjemné dopravní zácpě," napsal Reuters.


Jedním z důvodů, proč se Eurowag rozhodl debut na londýnské burze tak nečekaně odložit, může být stanovená upisovací cena. Ještě na konci září se pro účely IPO totiž počítalo s upisovací cenou 175 až 220 pencí za akcii, v úterý ale firma cenu snížila. A dnes před začátkem obchodování ji snížila ještě víc. Když se začalo s akciemi skutečně obchodovat, následoval prudký pád. Tržní hodnota firmy je o 20 až 36 procent nižší, než firma plánovala, upozornil Reuters.


Investory tak bude zajímat, zda to vypovídá něco o firmě, anebo o stavu trhu primárních veřejných nabídek v Londýně a v Evropě obecně. Oznámení o zrušených nebo odložených vstupech na burzu se začaly objevovat i jinde. Například za poslední týden své plány zrušila francouzská společnost Icade Sante i švýcarská Chronext. Akcie mnoha firem, s nimiž se začalo obchodovat v letošním roce, jsou přitom nyní pod upisovací cenou. Index FTSE Renaissance IPO pro region Evropy, Blízkého východu a Afriky vykazuje od začátku roku pokles asi o devět procent.


Eurowag loni hospodařil se ziskem před úroky, daní a odpisy (EBITDA) zhruba 57 milionů eur (1,45 miliardy Kč), což byl proti předchozímu roku nárůst o 22 procent. Čisté tržby dosáhly 125,5 milionu eur (3,2 miliardy Kč) a zisková marže 46 procent.


Zakladatel Vohanka měl před vstupem firmy na burzu v Eurowagu podíl 59,1 procenta, dalších 32,67 procenta měla na konci loňského roku společnost soukromého kapitálu TA Associates. Před vstupem na burzu se role předsedy představenstva ujal Paul Manduca, což je zkušený pojišťovací manažer ze společnosti Prudential, uvedla agentura Reuters.


Evropský trh primárních veřejných nabídek akcií má za sebou nejlepší třetí čtvrtletí za posledních deset let. Rostoucí výnosy dluhopisů a dohady o plánech centrálních bank při uvolňování měnové politiky ale náladu na trhu poněkud zhoršily.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top