investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Akcie Credit Suisse prudce klesají

03.10.2022

Od začátku roku odepsaly zhruba 60 procent hodnoty a jsou na cestě vykázat nejhorší rok v historii...

Akcie Credit Suisse dnes na burze v Curychu prudce klesají, dopoledne spadly až o 12 procent. Od začátku roku odepsaly zhruba 60 procent hodnoty a jsou na cestě vykázat nejhorší rok v historii této švýcarské banky. Generální ředitel Ulrich Körner ale ujišťuje, že banka je finančně zdravá a že avizovaná restrukturalizace ji stabilizuje. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Akcie se dopoledne ocitly pod 3,52 švýcarského franku, odpoledne ztrátu zmírnily. Před rokem se pohybovaly těsně pod deseti franky a krátce před finanční krizí v roce 2007 stály téměř 90 franků.

Körner se o víkendu snažil uklidnit zaměstnance i finanční trhy, protože cena pojištění proti úpadku banky se minulý týden začala výrazně zvyšovat. Mluvil o solidním kapitálovém vybavení a likviditě, ale připustil, že banka před zahájením nového plánu restrukturalizace čelí kritickému okamžiku. Banka chce plán oznámit 27. října.

Cena takzvaných úvěrových swapů, od kterých se odvíjejí náklady na pojištění proti úpadku, se minulý týden zvýšila o 15 procent. Je tak nejvyšší od roku 2009, kdy vrcholila globální finanční krize. Zdroje agentury Bloomberg uvedly, že někteří klienti banky tato data využívají k tomu, aby kladli otázky, vyjednali si příznivější ceny anebo využili služeb konkurence. Banka se k těmto informacím nevyjádřila.

"Banka se v minulosti potýkala se sérií problémů. Ty negativně ovlivnily hospodaření, nebyly však fatálního rozsahu. Aktuální propad souvisí s obavami ohledně likvidity peněžního ústavu," sdělil ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. "Management finančního domu se snaží investory ujišťovat, že je banka dostatečně likvidní a kapitálově vybavená. To je objektivní pravda. Například kapitálový ukazatel CET1 se nachází pohodlně nad regulatorními úrovněmi. Nicméně, vzhledem k negativnímu sentimentu na trzích ujišťování vedení finančního domu investory spíše vyděsilo, proto se akcií zbavují," dodal.

Körner se stal šéfem Credit Suisse na konci července a už se musel vypořádat se spekulacemi, které kolují na trzích, s odchodem bankéřů i s pochybnostmi, jak na tom banka finančně opravdu je. Credit Suisse právě dokončuje plán, který pravděpodobně přinese zásadní změny ve fungování investičního bankovnictví a jehož součástí by mohlo být i snížení tisíců pracovních míst v následujících letech.

Cena úvěrových swapů dnes vystoupila na rekordních 293 bazických bodů. Když si tedy někdo bude chtít plně pojistit investici do dluhopisů Credit Suisse v objemu deseti milionů dolarů (251,5 milionu Kč), bude ho roční pojištění stát 293.000 USD (téměř 7,4 milionu Kč). To jsou téměř tři procenta investované částky. Na začátku letošního roku cena těchto swapů činila podle záznamů ICE Data Services 55 bazických bodů.

"Osobně se nedomnívám, že by v tuto chvíli představoval bankrot reálnou variantu. Pokud by se potíže dále zhoršovaly, pomohla by peněžnímu ústavu injekce likvidity ze strany švýcarské centrální banky," dodal Pfeiler.

Tržní hodnota Credit Suisse klesla zhruba na 9,5 miliardy švýcarských franků, což znamená, že případný prodej dalších akcií výrazně naředí investici dlouhodobých držitelů akcií banky. Ještě loni na podzim tržní hodnota přesahovala 30 miliard franků.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top