investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcie čínské realitní společnosti Evergrande spadly nejníže od roku 2010

21.09.2021

Akcie čínské realitní společnosti Evergrande, která se potýká s finančními problémy, se během...

Akcie čínské realitní společnosti Evergrande, která se potýká s finančními problémy, se během dnešního obchodování na burze v Hongkongu propadly až o 19 procent a dostaly se na nejnižší úroveň od května 2010. Investoři jsou pesimističtí ohledně vyhlídek podniku, zatímco regulační úřady varují, že neschopnost firmy splácet závazky by mohla způsobit širší problémy v čínském finančním sektoru.

Celkové závazky podniku dosahují 305 miliard dolarů (zhruba 6,6 bilionu Kč). Firma v neděli uvedla, že začala vyplácet své investory nemovitostmi. Ve čtvrtek má Evergrande zaplatit úroky z dluhopisů v objemu 83,5 milionu dolarů, dalších 47,5 milionu dolarů má uhradit příští týden ve středu.


Politici vyzvali velké věřitele, aby společnosti Evergrande poskytli na uhrazení závazků více času. Mezi odborníky převažuje názor, že přímá záchrana podniku ze strany čínské vlády není pravděpodobná, upozornila agentura Reuters.


Někteří analytici se však podle serveru BBC domnívají, že Peking by určité kroky na podporu firmy podniknout mohl. "Domníváme se, že vláda pravděpodobně raději najde cestu k zachování základních aktivit společnosti Evergrande, než aby riskovala problémy v dodavatelských řetězcích a hněv majitelů bytů," uvedl Mattie Benkink z organizace The Economist Intelligence Unit (EIU).


Řada lidí koupila od společnosti Evergrande byty ještě před zahájením výstavby. Tito lidé zaplatili zálohy, o které by v případě kolapsu podniku mohli přijít. Evergrande navíc zajišťuje práci řadě dalších firem, například stavebním společnostem či dodavatelům materiálů. Těmto podnikům by kolaps firmy Evergrande mohl způsobit velké ztráty, které by mohly vyústit až v jejich bankrot.


Pád společnost Evergrande by mohl tvrdě zasáhnout i čínský finanční systém, protože banky by v jeho důsledku mohly zpřísnit podmínky pro poskytování úvěrů. Vlivný šéfredaktor státního listu Global Times Chu Si-ťin nicméně ve svém příspěvku na platformě WeChat napsal, že Evergrande by se neměla spoléhat na vládní pomoc a měla by sama pracovat na své záchraně.


Společnost Evergrande v současnosti vlastní přes 1300 developerských projektů ve více než 280 čínských městech. Podniká také v dalších oblastech, například ve správě majetku či výrobě elektromobilů a nápojů.


Pokud se Evergrande dostane do platební neschopnosti, bude muset přikročit k restrukturalizaci dluhu. Analytici předpokládají, že v takovém případě držitelé dluhopisů získají zpět pouze malou část investovaných peněz.


Akcie společnosti Evergrande později část ztrát smazaly a uzavřely obchodování zhruba s desetiprocentním poklesem. "Akcie budou pokračovat v poklesu, protože tady zatím není řešení, které by firmě pomohlo zmírnit finanční napětí. Stejně tak je tu stále mnoho nejistoty ohledně toho, jak bude firma postupovat v případě restrukturalizace," uvedl jeden z analytiků společnosti Canfield Securities.


Problémy společnosti Evergrande mají negativní dopady také na ceny akcií ostatních realitních společností v Číně. Přispívají rovněž k poklesu kurzu čínského jüanu, který vůči americkému dolaru sestoupil na třítýdenní minimum.


Zdroj: ČTK




"Od začátku roku oslabily akcie společností Evergrande o 83,88 procenta a nadále jsou pod prodejním tlakem. Investoři se obávají, že předlužený realitní gigant může poškodit čínský finanční systém."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top