investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcie Avastu výrazně rostou v reakci na rozhovory o převzetí podniku

15.07.2021

Akcie české antivirové společnosti Avast dnes výrazně posilují. Reagují tak na rozhovory o převzetí...

Akcie české antivirové společnosti Avast dnes výrazně posilují. Reagují tak na rozhovory o převzetí podniku americkou firmou NortonLifeLock. Kolem 13:00 SELČ si akcie Avastu, se kterými se obchoduje na burzách v Londýně a v Praze, připisovaly zhruba 15 procent. O rozhovorech ve středu informoval americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ), následně je potvrdily také firmy Avast a NortonLifeLock, napsala agentura Reuters.

Avast ve svém tiskovém prohlášení uvedl, že pokud se transakce uskuteční, bude kupní cena uhrazena kombinací hotovosti a akcií. Upozornil však, že není jisté, zda se podaří dohody o převzetí dosáhnout. Podle britských pravidel o akvizicích má nyní NortonLifeLock na předložení pevné nabídky na převzetí Avastu čas do 11. srpna.


WSJ hodnotu transakce odhadl na více než osm miliard dolarů (zhruba 173 miliard Kč). Analytici ze společnosti Berenberg nicméně uvedli, že z hlediska akcionářů Avastu by bylo spravedlivé podnik ohodnotit nejméně na deset miliard dolarů. Upozornili, že hodnotu podniku podporuje vzestup počtu kybernetických útoků.


Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působí od roku 1988. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení a podle odborníků se řadí ke světové špičce. Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma o sobě uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků. Zakladatelé Avastu ve firmě drží zhruba 35procentní podíl.


Společnost NortonLifeLock, dříve známá jako Symantec, sídlí ve městě Tempe v americkém státě Arizona. Podnik má tržní hodnotu zhruba 16 miliard dolarů. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec, zaměřenou na podniky a úřady, ovšem firma v roce 2019 prodala americkému výrobci čipů Broadcom. Jejími nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.


Zdroj: ČTK




"Mezi rizika pro společnost Avast patří poskytování přednastavených služeb v rámci operačních systémů. Zákazníci si začínají zvykat, že mohou mít základní služby kyberbezpečnosti zdarma a již je nic nenutí platit další peníze za specializovaný software."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top