investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcie Alibaby navzdory rekordní pokutě výrazně zpevnily

12.04.2021

Čínský internetový gigant Alibaba neočekává žádný významný dopad zásahu antimonopolního...

Čínský internetový gigant Alibaba neočekává žádný významný dopad zásahu antimonopolního úřadu v Číně, kde dostal rekordní pokutu a byl nucen změnit způsob zacházení z obchodníky. Oznámil to dnes generální ředitel společnosti Daniel Zhang. Akcie firmy při dnešním obchodování na burze v Hongkongu posílily o 6,5 procenta, během obchodování ale vykazovaly až devítiprocentní vzestup.

Čínský státní úřad pro regulaci trhu vyměřil Alibabě rekordní pokutu 18 miliard jüanů (2,75 miliardy USD; 60,3 miliardy Kč) , což odpovídá zhruba čtyřem procentům tržeb firmy za rok 2019. Regulátoři také nařídili firmě podniknout opatření, aby zmizely nedostatky. Peking chce, aby firma přestala požadovat po obchodnících, aby se rozhodovali, zda využijí její platformu, nebo platformu konkurence, což se v praxi označuje jako exkluzivita. Podle kritiků právě tento požadavek pomohl firmě stát se největším internetovým obchodem v Číně. Zhang uvedl, že firma nyní usnadní obchodníkům spolupráci.


Akcie Alibaby výrazně zpevnily, neboť rozhodnutí o pokutě odstranilo hlavní zdroj nejistoty. Obchodníkům se také ulevilo, že pokuta ani nařízené kroky vlády nejsou větší.


"Potvrdili náš podnikatelský model," upozornil výkonný místopředseda Alibaby Joe Tsai. "Cítíme úlevu, že není nic špatného s naším základním modelem podnikání jako platformové společnosti."


Podle analytiků stanovení pokuty snížilo obavy trhu o budoucnost firmy. Společnost Alibaba a její finanční dceřiná společnost Ant Group jsou v hledáčku pekingských úřadů od konce loňského roku, kdy její zakladatel Jack Ma ve svém projevu ostře kritizoval čínský regulační systém. Regulátoři už výrazně zakročili proti Ant Group, kterou považují za riziko pro finanční systém, a přinutili firmu podniknout změny, které vážně ohrožují její další výhled.


Výkon akcií Alibaby už nějakou dobu zaostává za výkonem akcií jiných srovnatelných firem. Stanovení pokuty by tak podle analytiků mělo umožnit, že akcie přilákají opět pozornost investorů, i když změny požadované antimonopolním úřadem zřejmě omezí růst tržeb a další expanzi na trhu. Sníží se patrně i zisková marže, protože Alibaba bude muset zvýšit investice do modernizace produktů a služeb a aby udržela prodejce na svých stránkách.


Tsai na schůzce s analytiky dodal, že Alibaba už další vyšetřování od antimonopolního úřadu nečeká, kromě zkoumání případných fúzí a akvizic, které úřad posuzuje také u konkurentů. Upozornil také, že firma nespoléhá na exkluzivitu, aby si udržela prodejce, exkluzivní ujednání se v minulosti týkala pouze malého počtů obchodů na Tmall.


"Pokuta 2,75 miliardy USD pro Alibabu by měla být vnímána jako to, čím je - tedy významná, ale dostupná cena za začátek procesu usmíření s pekingským režimem," řekl agentuře Reuters šéf společnosti Sage Capital Franklin Chu. "Alibaba zůstává lákavým a pohodlným způsobem, jak investovat do rychle rostoucí čínské ekonomiky," dodal. Akcie Alibaby jsou podle něj teď podhodnoceny.


Pokuta pro Alibabu je více než dvojnásobná než pokuta, kterou musela za své monopolní chování v roce 2015 zaplatit v Číně americká firma Qulcomm, největší světový dodavatel čipů pro mobilní telefony.


Ve světě jsou technologičtí giganti, jako je Google, Facebook či Amazon, v poslední době v centru zájmu antimonopolních úřadů. Google, který je nejpoužívanějším internetovým vyhledávačem na světě, dostal v posledních letech od Evropské komise (EK) za porušování pravidel hospodářské soutěže už tři pokuty v celkové hodnotě 8,25 miliardy eur (zhruba 215 miliard Kč). Koncem loňského roku americké ministerstvo spravedlnosti a 11 států americké unie podaly na Google žalobu kvůli porušování zákona o zneužití tržní síly za účelem omezení konkurence a skupina 38 amerických států a teritorií hromadnou žalobu kvůli údajnému porušování antimonopolních pravidel.


 Zdroj: ČTK




"Alibaba je největší maloobchodní společnost na světě a figuruje na seznamu největších internetových společností. V roce 2020 byla vyhodnocena jako pátá největší společnost s umělou inteligencí. V neposlední řadě je jednou z největších investičních společností na světě."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top