investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Airbus zvýšil plán výroby letadel, odvětví se podle něj zotavuje z pandemie

27.05.2021

Evropský výrobce letecké techniky Airbus zvýšil plán výroby dopravních letadel...

Evropský výrobce letecké techniky Airbus zvýšil plán výroby dopravních letadel. U nejprodávanějšího typu má v úmyslu do poloviny desetiletí vyrábět skoro dvojnásobný počet ve srovnání s tím, co vyrábí teď, kdy výrobu nepříznivě ovlivňují dopady pandemie. Generální ředitel Guillaume Faury sdělil, že odvětví letecké dopravy se z pandemické krize už začíná zotavovat, a proto Airbus informoval své subdodavatele, aby si zajistili vyšší výrobní kapacity.

Airbus je aktuálně největším výrobcem letadel na světě, jeho dlouholetému rivalovi Boeing uškodily mimo jiné i problémy s letadlem 737 MAX. Airbus uvedl, že největší zájem registruje o letadla s jednou uličkou, která jsou určena hlavně na střední vzdálenosti.


"Odvětví letecké dopravy se začíná zotavovat z krize způsobené pandemií covidu-19," uvedl šéf podniku. Optimistický výhled Airbusu dopoledne přispěl k tomu, že akcie firmy na burze v Paříži vykazovaly růst o více než šest procent a dostaly se nad 100 eur za kus. Byly tak na dohled ročního maxima.


Airbus plánuje zvýšit výrobu letadel A320neo o více než deset procent a místo nynějších 40 měsíčně jich do konce roku chce vyrábět 45 za měsíc. Svým dodavatelům pak sdělil, aby se připravili na to, že do druhého čtvrtletí 2023 bude vyrábět až 64 těchto letadel za měsíc.


Agentura Reuters už dříve informovala, že Airbus chtěl od svých dodavatelů co nejdříve doložit, že jsou schopni citelně zvýšit výrobní kapacity. Varoval ale také před problémy s nižší kvalitou.


Poptávka po letadlech s jednou uličkou se zvyšuje spolu s tím, jak se zotavuje domácí poptávka v cestovních ruchu, zejména ve Spojených státech a Číně. Pokud bude tento vývoj pokračovat, chce Airbus od svých dodavatelů, aby se připravili i na možnost, že výroba letadel s jednou uličkou se do prvního čtvrtletí 2024 zvýší na 70 letadel měsíčně.


"V dlouhodobém výhledu Airbus také posuzuje možnost zvýšit výrobu až na 75 (těchto letadel měsíčně) do roku 2025," stojí ve sdělení podniku. Analytici společnosti Jefferies pak oznámené kroky Airbusu označili za "energický výrobní plán".


Airbus dal také pevný cíl zvýšení výroby menších letadel A220 z pěti na šest měsíčně do začátku příštího roku. Zkoumá ale i možnost, že do poloviny desetiletí by výrobu zvýšil až na 14 těchto letadel za měsíc.


Zvýší se i výroba letadel A350, což je velkokapacitní stroj se dvěma uličkami určený hlavně na zaoceánské lety. V současné době jich Airbus vyrábí pět za měsíc a výrobu do podzimu příštího roku zvýší na šest. Právě dálková letecká doprava se podle analytiků bude zotavovat nejpomaleji. Beze změn proto zůstane výroba letadel z rodiny A330, což je rovněž stroj s dvěma uličkami určený hlavně na dálkové lety. Dál se budou vyrábět v průměru dvě taková letadla za měsíc.


Zdroj: ČTK




"Letecké společnosti patřily mezi nejvíce zasažené v rámci koronavirové krize. Jedním z důsledků pandemie totiž bylo výrazné snížení zájmu lidí o létání. To se však díky vakcinaci začíná měnit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top