investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Afghánská ekonomika padá do propasti

17.08.2021

Afghánistán je do značné míry závislý na rozvojové pomoci, která tvoří zhruba pětinu...

Afghánistán je do značné míry závislý na rozvojové pomoci, která tvoří zhruba pětinu tamního hrubého domácího produktu. V případě jejího zastavení dojde k vypuknutí obří ekonomické krize, která výrazně sníží životní úroveň obyvatel. To může být jednou z příčin masové migrace. Význam rozvojové pomoci však v čase klesá. Ještě před deseti lety pomoc ze zahraničí tvořila přibližně polovinu afghánské ekonomiky.

Vzhledem k vývoji v posledních dnech lze očekávat, že mnohé země rozvojovou pomoc do Afghánistánu stopnou. Bude proto zapotřebí provádět tvrdá úsporná opatření. Ta dolehnou hlavně na obyvatele žijící pod hranicí chudoby, kteří tvoří zhruba polovinu tamní bezmála čtyřicetimilionové populace. Navíc do rodinných rozpočtů pravděpodobně přestanou přispívat ženy, které si v posledních letech začínaly nacházet pracovní uplatnění. To však bude pro Tálibán obtížně představitelné.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Afghánské hospodářství je silně orientováno na zemědělskou činnost. Výroby s vyšší přidanou hodnotou nejsou příliš rozvinuté. Část ekonomiky tvoří soukromý sektor, který se zaměřuje hlavně na služby. Afghánistán disponuje širokou škálou nerostných zdrojů. Patří mezi ně železo, kobalt, měď, lithium, zlato, černé uhlí, ropa či zemní plyn. Jejich těžba je však obtížná kvůli nestabilní politické situaci. Ta odlákává zahraniční investory. Lokální kapitál zas není dostatečně silný, aby mohl nastartovat efektivní těžbu nerostů.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Pravděpodobně budeme svědky umenšování západního vlivu na afghánskou ekonomiku. Prázdné místo zřejmě zaplní Čína a Rusko."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top