investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Aerolinky Ryanair mají první čtvrtletní zisk od konce roku 2019

01.11.2021

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdinngs měla ve druhém kvartálu první čtvrtletní zisk od konce roku...

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdinngs měla ve druhém kvartálu první čtvrtletní zisk od konce roku 2019. Za celý finanční rok - tedy do konce března - ale očekává ztrátu až 200 milionů eur (5,1 miliardy Kč). Firma dnes uvedla, že ke ztrátě ji přivede nutnost zlevnit v zimě letenky, aby naplnila letadla.

Za šest měsíců do konce září měl Ryanair ztrátu po zdanění 48 milionů eur (1,2 miliardy Kč), čekala se ztráta 43 milionů eur. V samotném druhém firemním čtvrtletí ale vykázal čistý zisk 225 milionů eur, což byl první zisk od období od října do prosince 2019 před vypuknutím pandemie.


Ryanair v létě zprostředkoval více letů než jakýkoli z jeho evropských konkurentů. Celkem přepravil 39,1 milionu pasažérů, tedy o 54 procent méně než ve stejném období před dvěma lety. Společnost předpovídá, že poptávka zůstane silná i v další části roku, která bývá v Evropě obvykle slabší.


Firma také podle agentury Bloomberg uvedla, že zvažuje stažení z Londýnské akciové burzy (LSE). Zdůvodnila to podstatným poklesem objemu akcií v důsledku odchodu Británie z Evropské unie.


Za celý finanční rok Ryanair očekává ztrátu 100 až 200 milionů eur. Podle šéfa firmy Michaela O'Learyho se ale výsledek velmi těžce odhaduje. Aerolinky zopakovaly, že očekávají návrat do zisku z časů před pandemií covidu-19 v roce, který skončí březnem 2023.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Letecké společnosti patřily mezi nejvíce zasažené v rámci koronavirové krize. Jedním z důsledků pandemie totiž bylo výrazné snížení zájmu lidí o létání. To se však díky vakcinaci začíná měnit.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top