investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Adrenalinová jízda na ropném trhu

04.03.2020

Na začátku letošního roku byl zavražděn íránský velitel...

Na začátku letošního roku byl zavražděn íránský velitel Kásim Sulejmání a cena ropy Brent se přehoupla přes 70 dolarů za barel. Následně však Čína začala mít problémy se šířením koronaviru. Jelikož Čína je největším dovozcem ropy na světě, zprávy o útlumu tamní dopravy a výroby vyvolaly propad ceny ropy až pod úroveň 55 dolarů za barel. Následně se cena ropy začala stabilizovat. Když si však investoři uvědomili, že šíření koronaviru zasáhne kromě Číny i další země, cena ropy se zřítila pod úroveň 50 dolarů za barel. Nyní jsme ve fázi, že se cena ropy Brent stabilizuje a pohybuje se kolem 53 dolarů za barel.

Současná cena ropy je podobná jako na konci roku 2018, kdy na trzích došlo k mohutným výprodejům kvůli obchodním válkám a hádkám mezi Donaldem Trumpem a šéfem Americké centrální banky (FED) Jerome Powellem. Od té doby si již trhy začaly zvykat, že americký prezident radí, jak by se měla řídit měnová politika, a neustále nabádá ke snižování úrokových sazeb. Jerome Powell sice rétoricky brání nezávislost FEDu, ale v praxi úrokové sazby výrazně snižuje. Nově došlo ke snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu do pásma 1,00 až 1,25 procenta. Tento krok by dle historických dat měl nahrávat k růstu cen ropy, zlata a akcií.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Země sdružené v kartelů OPEC i další země závislé na prodeji ropy, jako je například Rusko, pláčou. Nízké ceny ropy pro ně představují astronomické výpadky v příjmech. Dokonce již chystají omezování těžby, aby nižší množství ropy na trhu vyhnalo cenu vzhůru. Naopak řidiči nízké ceny ropy vítají, protože vedou k nízkým cenám pohonných hmot. Toho si všimli i čeští řidiči, kteří si užívají nejnižší ceny benzínu od dubna 2019 a nafty od února 2019. Navíc v následujících týdnech mohou řidiči očekávat další pokles cen na čerpacích stanicích.


Zařaďte radost do portfolia právě teď!

Dejte nám na sebe spojení a užijte si náš osobní přístup.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Statistická data nám napovídají, že při urgentním snižování úrokových sazeb, jaké jsme včera zažili ve Spojených státech, se cena ropy do měsíce zvýší o 5 procent."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top