investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

5 důvodů, proč investovat do akcií

01.12.2021

Akcie nesou šanci zhodnotit investice

Asi nejčastějším důvodem, proč si investoři kupují akcie, je šance na poměrně zajímavé zisky. Ty přicházejí dvěma způsoby. Zaprvé stačí jednoduše prodat akcii dráž, než stála při svém pořízení. Asi každý investor doufá, že na své akvizici vydělá, ovšem zdaleka ne všem se to podaří. Častým nepřítelem je rozhodování pod vlivem emocí. Když se ceny akcií začnou propadat, mnoho investorů je ve strachu z ještě větší ztráty prodává. Ti, kteří vydrží a do svých (dobře sestavených) portfolií příliš nezasahují, mají často v dlouhém časovém horizontu lepší výsledky. Zatím z každé krize, která ekonomiku kdy potkala, vyšel finanční trh nakonec silnější. I proto průměrná hodnota akciových indexů dlouhodobě stoupá. Zadruhé už ze samotného vlastnictví akcií může vzniknout nárok na podíl ze zisku firmy. Dividendy však nejsou automatické. O tom, zda je společnost bude, nebo nebude vyplácet, rozhoduje valná hromada společnosti.

Cena akcií Volvo Cars bude nižší   Akcionáři Unipetrol mají poslední šanci

Akcie chrání před inflací

Akcie jsou velmi často považovány za ochranu před rostoucí inflací. Logicky lze očekávat, že rostoucí ceny budou působit blahodárně i na tržby společností, a tedy i samotnou ziskovost. Tak jednoduché to však není. Pokud společnost nedokáže prodat svůj produkt za vyšší cenu dostatečnému množství zákazníků, nemusí jí růst ani tržby. V období rostoucích cen tedy dokonce hrozí i to, že pod vlivem rostoucích nákladů se hospodářský výsledek firmy propadne do negativních hodnot. V obdobích nižší inflace (0–2 %) se proto zpravidla daří malým a středním společnostem nebo růstovým titulům, zatímco období inflace vyšší přeje spíše společnostem zaměřeným na těžbu, utility nebo energetiku.

Akcie vyžadují trpělivost   Investujte do akcií   Zpětný odkup akcií

Akcie vyjadřují váš názor

Tvorba a správa akciového portfolia je náročnou činností. Svým autorům však dává jistou intelektuální a individuální možnost volby. Nákupem akcií totiž můžete přímo ovlivňovat světové dění. Výběr konkrétní akcie proto působí i jako postoj k tomu, co firma symbolizuje. Pokud například věříte ve vodíkem poháněnou ekonomiku, můžete svou investicí podpořit firmy, které ji budují. Nelíbí se vám znečišťování životního prostředí? Můžete si vybrat společnosti, které se tomuto chování skutečně vyhýbají. Vaše podpora pomůže společnosti získávat kvalitnější lidské zdroje a levnější přístup k financování. Warren Buffet k tomu říká: „Kupujte akcie společnosti proto, že je chcete vlastnit, a ne proto, že doufáte v jejich zhodnocení.“

Druhy akcií 

Akcie rozkládají rizika

Správně sestavené portfolio samo o sobě bývá složeno z různých akcií, které spolu vzájemně nesouvisí. V některých případech se naopak využívá vzájemného vyvažování, kdy se do jednoho portfolia vkládají vzájemně nepřímo závislá aktiva. Tedy když hodnota jednoho aktiva klesá, druhé obvykle stoupá. Příkladem může být zlato, které posiluje v období nejistoty na finančních trzích, kdy hodnota akcií naopak oslabuje. Stejný princip využívají zkušení investoři i pro své další zisky. Například podnikatel, který je svou činností navázán na společnosti vyrábějící spalovací motory, se může obávat, že svět přejde na nové technologie. Proto alokuje svůj kapitál právě tím směrem, ze kterého přichází ohrožení, a pořídí si akcie firem, které vyvíjejí elektroauta. Tím částečně snižuje svá vlastní rizika.

Sekundární a duální listing akcií

Akcie pomáhají k seberozvoji

Začít investovat do akcií je jednodušší, než se na první pohled může zdát. Být dobrým investorem je však těžké. Výhodou je, že vstoupit na finanční trh můžete v každém (dospělém) věku. Získat investiční dovednosti si ale žádá velké množství práce, čtení a pozornosti. Je potřeba držet si přehled o světovém dění nejen na finančních trzích, ale i mimo ně. Dobrý investor se nikdy nepřestává učit. A tato vlastnost pomůže snad v každé profesi.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top