investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

1 400 dolarů za troyskou unci zlata

21.06.2019

Cena zlata letí prudce vzhůru a již se vyšplhala na úroveň přesahující 1 400 dolarů za troyskou unci...

Cena zlata letí prudce vzhůru a již se vyšplhala na úroveň přesahující 1 400 dolarů za troyskou unci, což v přepočtu činí zhruba 31 700 korun. Současná cena zlata je nejvyšší od roku 2013, zdaleka se však zatím nepřibližuje svému historickému maximu. Toho bylo dosaženo v roce 2011, kdy cena zlata na krátkou dobu překonala úroveň 1 900 dolarů za troyskou unci.

Na začátku letošního roku stála troyská unce zlata 1 282 dolarů, tedy s ohledem na tehdejší kurz naší měny vůči dolaru zhruba 28 900 korun. Dnes lze stejnou troyskou unci zlata prodat za přibližně 31 700 korun, tedy o cca 2 800 korun dráž. Investor si tak za necelých 6 měsíců přišel na zhodnocení blížící se deseti procentům. Zlato se tak ukázalo nejen jako bezpečný přístav pro investory, ale i jako aktivum, které dokáže nadstandardně zhodnocovat úspory.

 

Úspěch zlata

Úspěchu zlata přeje napjatá politická situace ve světě, kde kvůli obchodním válkám, brexitu a konfliktům na Blízkém východě narůstá nejistota investorů. Řada z nich volí jistotu a část svých prostředků investuje do zlata. K tomu navíc Americká centrální banka (Fed) signalizuje změnu měnové politiky. Nadále by již nemělo docházet k růstu úrokových sazeb. Místo toho bychom se v brzké době mohli dočkat poklesu úrokových sazeb, což tlačí na pokles hodnoty dolaru a výnosů na dluhopisech. V takových případech investoři zvyšují poptávku po zlatě.

 

Zlato je fenomén, který výrazně ovlivňuje lidstvo již zhruba 4000 let. Za tu dobu se nikdy nestalo bezcenným, proto je považováno za dobrého udržitele hodnoty. Zlato má vysokou míru likvidity a je celosvětově respektovaným platidlem. Více informací o zlatě si můžete poslechnout v podcastu Offline Štěpána Křečka s českým medailérem a autorem Řádu Bílého lva Michalem Vitanovským: https://www.investice.cz/podcast/


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Zlato je především udržitelem hodnoty. V dlouhém období se však ukazuje, že zlato dokáže přinášet i solidní výnosy. Například v období od roku 1971, kdy byl zrušen Brettonwoodský měnový systém, do dnešního dne dosáhlo zlato na roční výnos v dolarech ve výši 7,72 procenta p.a."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top