investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Sazby hypoték rostou. Vyplatí se fixace na delší dobu

18.02.2018

Prostřednictvím růstu úrokových sazeb na hypotékách se sníží poptávka po nákupu nemovitostí. Díky tomu se zbrzdí...

„Prostřednictvím růstu úrokových sazeb na hypotékách se sníží poptávka po nákupu nemovitostí. Díky tomu se zbrzdí růst cen nemovitostí a zmírní se přehřívání realitního trhu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.


„Současná ekonomická situace povede k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Lidé, kteří uvažují o hypotéce, by proto měli volit fixaci úroků na co nejdelší dobu. V dohledné budoucnosti se podmínky pro pořízení hypotéky budou zhoršovat,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.


Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech v lednu vzrostla na 2,28 %, což oproti předchozímu měsíci představuje nárůst o více než 4 % neboli o 0,09 p. b. Přitom ještě v prosinci 2016 se sazba pohybovala na úrovni 1,77 % a hranice 2 % se držela až do dubna loňského roku.

Česká národní banka se obává přehřívání realitního trhu a prostřednictvím zvyšováním úrokových sazeb chce snížit zájem o hypotéky. Snížení poptávky po hypotékách by přitom mohlo zpomalit růst cen nemovitostí, čímž by se snížilo napětí na trhu s nemovitostmi.

Přestože sazby hypoték postupně narůstají stále jsou z historického hlediska nízké. Vzhledem k současné fázi ekonomického cyklu bude zvyšování úrokových sazeb pokračovat, proto by lidé měli volit fixaci úroků na co nejdelší dobu. Snižování sazeb lze očekávat až s příchodem prvních hospodářských problémů, což v nejbližší budoucnosti nehrozí.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top