investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Šance na bitcoinové ETF se zvyšuje

13.12.2017

Zprovoznění obchodování termínových kontraktů na bitcoin by mělo postupně vést k nižším...

„Zprovoznění obchodování termínových kontraktů na bitcoin by mělo postupně vést k nižším výkyvům ceny bitcoinu a zatraktivnit ho pro další zájemce. Kryptoměny ale zůstávají největší spekulací, nikoli investicí, posledních několika staletí,“ říká hlavní analytik BH Securities Martin Vlček

„Start obchodování s futures na bitcoiny zvyšuje šance, že dojde ke schválení prvního oficiálního burzovně obchodovaného fondu (ETF) na některé z hlavních amerických burz,“ dodává hlavní analytik BH Securities Martin Vlček

V neděli jedna z největších amerických komoditních a derivátových burz spustila obchodování s termínovými kontrakty (futures) na bitcoin. Futures jsou založeny na ceně bitcoinu a na jedné konkrétní bitcoinové burze – Gemini Exchange, kterou vlastní a provozuje dvojice bratrů Cameron and Tyler Winklevossových. Ti vsadili na bitcoin již před několika lety a snaží se prosadit schválení bitcoinového ETFka, které by se obchodovalo na hlavní burze.

Obchodování futures je vhodné pouze pro některé profesionální investory. Jeden futures kontrakt reprezentuje 1 bitcoin. Aktuální hodnota 1 futures kontraktu je tedy cca 18 tisíc dolarů, tedy cca 400 tisíc Kč. Burza CBOE vyžaduje po klientech hotovostní zálohu (tzv. margin) ve výši 30 % kontraktu. To ale samo o sobě neznamená, že by investoři měli tuto páku využit.

Burza CBOE nastavila tzv. circuit breaker, tedy automatické přerušení obchodování u tohoto kontraktu následovně: Při pohybu o 10 % je obchodování zastaveno na 2 minuty. Při pohybu o 20 % na 5 minut.

Burza zatím vypsala kontrakty se dnem vypořádání 1. ledna, 1. února a 1. března 2018. Všechny kontrakty budou vypořádány v hotovosti, tedy majitel futures, který kontrakt drží až do expirace, nedostane "fyzické" bitcoiny, ale pouze dolarovou hodnotu, za kterou se 1 bitcoin obchodoval v době vypořádání obchodu.

Druhá velká burza CME plánuje vypsat futures kontrakty nadcházející neděli.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top