investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Proč letos rostou české akcie? Vydrží tento trend?

27.02.2017

Pražská burza letos rozhodně citelně ožila. Cenám akcií se daří. Vidíme pro to více faktorů. Jedním je celosvětový návrat inflace, který

Pražská burza letos rozhodně citelně ožila. Cenám akcií se daří. Vidíme pro to více faktorů. Jedním je celosvětový návrat inflace, který tlačí investory mimo jiné do nákupu aktiv na rozvíjejících se a riskantnějších trzích. Český index je co do váhy plný bank, utilit a telekomu, takže odraz úrokových sazeb od mnohaletého dna a zvolení Trumpa pomohlo zejména bankovním titulům.
 
Dalším trendem je spekulace na růst české koruny. Část spekulativně koupených českých korun končí v akciích. A v neposlední řadě české akcie jsou relativně podhodnocené vůči zbytku světa. Takže s tím, jak je celosvětově v oběhu čím dál více peněz a úrokové sazby na většině vládních dluhopisů jsou minimální nebo záporné, postupuje "hunt for yield", tj. lov na jakýkoliv výnos, tedy roste poptávka po jakýchkoliv rozumně vynášejících investicích a tím se zvyšuje i zájem o české akcie.

Část důvodů pro růst zájmu o české akcie může být krátkodobá, ale většina faktorů může trvat léta. Například spekulace na posílení koruny může do roka skončit, ne-li dříve, ale celkově euro, potažmo koruna, vůči dolaru za poslední 2-3 roky ztratily bezmála 30 %, takže je kam se vracet na mnoho let, pokud růst koruny bude pozvolný. Trend růstu úrokových sazeb, který podporuje banky a rizikovější trhy, může také brzy skončit, zejména pokud se zastaví růst cen komodit. Ale trend vyšší inflace a mírného růstu úrokových sazeb může také trvat léta a podhodnocenost českých titulů vůči světu může také vzbuzovat zájem řadu let, pokud relativní růst cen českých akcií oproti světu nebude raketový, ale pozvolný.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top