investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Přidaná hodnota z těžby lithia by měla zůstat v ČR

13.10.2017

Strategickým cílem ČR by mělo být, aby lithium maximálně využila. Nejen formou vyššího než 10procentního podílu na vytěžené rudě...

Strategickým cílem ČR by mělo být, aby lithium maximálně využila. Nejen formou vyššího než 10procentního podílu na vytěžené rudě, ale ČR by měla hlavně zjistit další použití vytěžené rudy na našem území, aby zde zůstala vyšší přidaná hodnota než je ta minimální, která se většinou váže na samotnou těžbu. Nechceme být zaostalou a slabou "banánovou republikou", která exportuje primární suroviny a přidanou hodnotu  a vyšší marže si nechá utéct mezi prsty.

Těžba lithia v ČR musí vytvořit prostor pro stavbu například továren na výrobu baterií do elektromobilů v ČR. Tím by si ČR strategicky zajistila další rozvoj v oblasti automobilového průmyslu, jež je pro ČR životně důležitý. Nyní je ta správná doba se o vazbě na litium pobavit, protože automobilka Volkswagen v současnosti přehodnocuje strategické zaměření značek koncernu na jednotlivé segmenty, a hrozí, že značka Škoda nebo české továrny budou degradovány na nižší segment s malou přidanou hodnotou a nebude benefitovat z nejmodernějších technologií a modelů, jakými jsou například Superb v rámci značky Škoda a elektrické verze aut v rámci pohonu vozů.

Zákon, který slibuje 90 % z vytěžené rudy komukoliv, je špatně postavený a plýtvá strategickými zdroji země. Forma společného podniku s vysokou majetkovou účastí státu mi přijde neefektivní, je příliš kapitálově náročná a riskantní, pokud se podnik dostane do potíží. Lepší by byl vyšší podíl na vytěžené rudě, než je současně nastavených 10 %. Alternativou je například výběrové řízení na udělení těžebních práv. ale to mi přijde jako problém ve fázi, kdy nějaká společnost již zainvestovala do prozkoumání území a nalezení rudy. Podstoupila riziko a náklady.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top