investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Porsche a Audi - dle Der Spiegel další pokračování skandálu dieselgate

18.06.2017

Firmě hrozí další postihy a PR ostuda poté, co německy týdeník Der Spiegel přišel údajně po měsících průzkumu ...

Firmě hrozí další postihy a PR ostuda poté, co německy týdeník Der Spiegel přišel údajně po měsících pečlivého průzkumu a tipu od "whistleblowera" s informacemi, že automobilka Porsche používá nový, vylepšený software (který oproti původnímu softwaru, který byl odhalen při původní aféře v roce 2015), který používá mnohem sofistikovaněji metody a zakrývá skutečné emise tím, že se snaží poznat, kdy je auto pravděpodobně na emisní kontrole, a tehdy nastaví režim, který řadí málo dynamicky, používá vyšší rychlostní stupně při dané rychlosti a emituje méně škodlivin, takže testem projde. 99 % času a situací ale software nastavuje dynamičtější model, který emise například emise oxidů dusíku NOx údajně překračuje o 68 % dle testu TUV na modelu Cayenne V6.

Software prý začne v "čistém" módu, ve kterém splňuje emisní limity. Podobně jako gyroskop v telefonu detekuje, zda auto zatáčí a je tedy vynášeno do strany odstředivou sílou a nebo zda jede do kopce a z kopce. Takovou situaci vyhodnotí jako jízdu v běžném provozu mimo testovací zařízení a aktivuje tedy "špinavý mód", který by testy neprošel.

Reakce automobilky:

Mluvčí řekl, že: Spiegel’s report on emissions tests “not plausible”

Termín plausible je dostatečně nejasný, než aby se dal přesně přeložit jako jasné vyjádření automobilky. Může jít o "není uvěřitelný" "není realistický", "nedůvěryhodný", "nepravděpodobný".

Dále firma prohlásila v reakci na článek, že "German regulator confirmed Cayenne model approval". Tedy, že Cayenne splňuje dle regulátora emisní podmínky.

Pro akcie Volkswagen je zde riziko, že dojde k dalším žalobám a pokutám, jak v USA, tak v Evropě, případně dalších zemích. Pokud testy auto splňuje jen v režimu optimalizovaném pro testy a 99 % času jede v režimu, kdy údajně překračuje limity, tak to může být podobný problém, jako u dieselgate 1, kdy auta také splňovala emisní podmínky, ale pouze na testerech.

Originální článek v němčině je zde.

Reportáž v americkém Forbes, která o tomto článku píše zde.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top