investice.cz /Podílové fondy
Vaše investiční příležitosti

Knihovna vědomostí Podílové fondy - základní informace


Knihovna vědomostí - praktické informace k podílovým fondům:


Podílové fondy jsou vhodné prakticky pro kohokoliv. Nakupovat podílové listy můžete jako začátečník či pokročilý i jako menší či větší investor.
Co je podílový fond? Výnos plyne z rozdílu mezi nákupem a prodejem podílových listů a odečtení poplatků. Čím déle podílové listy držíte, tím zajímavější zhodnocení můžete získat. Vystoupit z otevřeného podílového fondu je velmi snadné. Investiční společnost má povinnost odkoupit od Vás podílové listy za aktuální cenu, jakmile o to požádáte. Výhodou otevřených podílových fondů je i časová neomezenost. Otevírají se na dobu neurčitou a stejně tak není omezený počet podílových listů, které může fond vydat.





Podílové fondy jsou populární investiční nástroj, ale existuje i řada dalších, které stojí za Vaši pozornost. Prohlédněte si ty, které máme aktuálně v nabídce:

Fondy kvalifikovaných investorů
Asset Management
Zlato
Akcie
Zajímáte se o investování?

Zeptejte se nás na aktuální příležitosti.

Formulář odeslán!

Děkujeme za Váš zájem. Informaci předáváme kolegům,
kteří mají tento produkt na starosti.

Trvalé i pravidelné

Podílové fondy jsou vhodné pro všechny typy investorů, kteří jsou ochotni investovat své volné peníze na delší dobu, ideálně v řádu několika let. Výhodou je, že do celé řady podílových fondů můžete investovat i průběžně malé částky, což je zajímavé především pro menší investory.

Co z toho plyne

Pokud podílový fond úspěšně hospodaří a zhodnocuje své jmění, cena podílových listů roste. Váš výnos představuje rozdíl mezi nákupní a odkupní cenou. Výnos se až na výjimky nevyplácí průběžně, ale získáte ho teprve zpětným prodejem investiční společnosti. Čistý výnos závisí i na výši poplatků a všech nákladů spojených s investicí.

Náklady a poplatky

Fondy si tradičně účtují vstupní i výstupní poplatky. Většinou je jejich výše stanovena procentuálně z ceny podílového listu a počítají se jako přirážka k nákupní, nebo srážka z prodejní ceny. Kromě toho si investiční společnost účtuje i roční poplatek za správu Vaší investice. S fondy mohou souviset i jiné náklady a poplatky, proto je při nákupu podílových listů dobré sledovat, jakou mají tzv. TER, Total Expense Ratio, tedy celkový nákladový poměr.

Mohlo by vás také zajímat

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024

Dnes o tom s odvoláním na zdroje píše agentura Bloomberg...

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024

Obchodovat se zřejmě začne ve čtvrtek 21. března pod symbolem RDDT...

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024

Situace se později začala vracet k normálu...

top