investice.cz /Na co se připravit při investování
Vaše investiční příležitosti

Knihovna vědomostí Základy investování pro začátečníky

Na co se připravit při investování

Investice - jak na to?

Cílem každé investice je výnos, kterým investor zhodnotí investované prostředky. Cesty k očekávanému výnosu jsou ale různé a každý investor si musí zvolit strategii, která mu nejvíce vyhovuje. Poradíme vám tedy, s čím počítat, když vstupujete do světa investic.


Přečtěte si také: Investice do zlata   Investiční certifikáty   Dluhopisy


Začínající investor stojí před dilematem, které, zjednodušeně řečeno, určuje trojúhelník, na jehož vrcholech jsou výnos – riziko – likvidita. Co si pod tím představit? Je prakticky nemožné najít investici s vysokým výnosem, nízkým rizikem a vysokou likviditou zároveň. Zkrátka je potřeba najít si oblast uprostřed tohoto trojúhelníku, která je pro vás nejpřijatelnější, a podle toho určit svou investiční strategii.

Investor vs. spekulant

Míru akceptace rizika zjistíte spolu s investičním makléřem relativně snadno, prostřednictvím investičního dotazníku. Po jeho vyplnění se dozvíte, jestli jste spíš konzervativní, progresivní, nebo dynamický investor. A podle toho vám makléř doporučí kam, respektive do čeho investovat.

Obecně platí, že pokud jste povahou spíše konzervativní investor, bude vám vyhovovat, když nebudete vystaveni vysokému riziku. Na druhé straně vysoký nebude ani výnos – zhruba pokryje inflaci. Vaše portfolio se bude skládat především z bankovních spořících produktů, dluhopisů a z konzervativních podílových fondů.

Oproti tomu progresivní investor akceptuje vyšší riziko, takže se v jeho portfoliu objevují například akcie, a potenciál zhodnocení je vyšší. Dynamický investor očekává od svého portfolia vyšší výnos a je připraven i na krátkodobý pokles své investice s tím, že v dlouhodobém horizontu vydělá více.

Pokud investor připustí nepřiměřené riziko s vidinou rychlého zbohatnutí, stává se spekulantem. Vidina snadného rozmnožení kapitálu však může být vystřídána citelnou ztrátou. V investování totiž platí základní pravidlo, že minulé zisky nejsou zárukou zisků budoucích a předpovědět chování trhů v budoucnosti je nemožné.

Základní rady pro začínající investory

  • Zapomeňte na emoce. Chcete-li být úspěšní, je potřeba, abyste si dokázali vypěstovat imunitu vůči náladám na trhu. Díky tomu dokážete odolat pokušení zbavit se své investice v momentě, když začne prodělávat. Nepodléhejte ani panice, ani přehnané chtivosti a myslete dlouhodobě – minimálně na úrovni časového horizontu své investice.
  • Vyberte si, do čeho chcete investovat. Své prostředky můžete vložit prakticky do čehokoliv. Nabídka je mimořádně pestrá. Kromě podílových fondů můžete investovat například do zlata, nemovitostí, dluhopisů, starožitností nebo třeba komodit. Každá investice má svá specifika, určitou míru rizika a je vhodná pro určitý typ investora. Důležité je také zohlednit dobu, kdy chcete prostředky nabyté investováním použít, a podle toho vybrat typ investice.
  • Investujte do produktů, kterým rozumíte. Pro začínající investory jsou nejvhodnější podílové fondy. Na nich pochopíte, jak trh funguje, a postupně můžete své portfolio rozšiřovat. Vždycky je lepší, když si necháte poradit a poslechnete si od odborníka na investice, jaké jsou výhody konkrétní investice, očekávané výnosy, ale i rizika.
  • Počítejte i s pravidelnými poplatky. Každá dlouhodobá investice je osvobozena od daně z příjmu, přesto nedostanete veškerý zisk. Například většina fondů má vstupní a výstupní poplatky, další manažerské poplatky si určuje za správu portfolia. Vždy se tedy zajímejte i o to, kolik na poplatcích zaplatíte, a porovnávejte různé nabídky.
  • Rozložte portfolio. Při investování nikdy nesázejte na jeden produkt, naopak své portfolio diverzifikujte. Pokud si nejste jisti, spolehněte se opět na odborníka. Podle vaší míry akceptace rizika a podle výše investovaných částek pro vás poradce připraví takové portfolio, které bude nejlépe odpovídat vašemu profilu i vašim představám.
  • Začněte co nejdříve. Neodkládejte investice na dobu, kdy budete mít víc prostředků. Začnete i s málem a co nejdříve. Čím dříve se do toho pustíte, tím delší čas bude mít vaše investice na zhodnocení.
  • Spolupracujte jen s prověřenými profesionály. Vždy se zajímejte o tom, jestli společnost, jejímž prostřednictvím investujete, má všechna patřičná povolení, historii a pokud možno též reference.

Přečtěte si také: Jak investovat do zlata   Investiční zlata   Investice do dluhopisů

Mohlo by vás také zajímat

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024

Dnes o tom s odvoláním na zdroje píše agentura Bloomberg...

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024

Obchodovat se zřejmě začne ve čtvrtek 21. března pod symbolem RDDT...

V roce 2019 posílí česká koruna, zdraží komodity a uspějí nové startupy

18.01.2019

Ve středu 16. ledna se v Centru současného umění DOX uskutečnil 5. ročník Fóra českých investorů...

V loňském roce si investoři spálili prsty

07.01.2019

Rok 2018 byl bez nadsázky pro většinu investorů a portfolio manažerů výjimečný...

Formulář odeslán!

Děkujeme za Váš zájem. Informaci předáváme kolegům,
kteří mají tento produkt na starosti.

Inspirovali jsme Vás?

Dejte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

top