investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Jaký druh dluhopisu si vybrat

01.01.2020

Dluhopisy jako třída aktiv mohou prospět téměř každému investičnímu portfoliu při dodržení zásad dobré diverzifikace rizika jednotlivých titulů a tříd aktiv. Tím, že dluhopisy mají jiné místo v kapitálové struktuře firmy, dokáží investorovi.....

Dluhopisy jako třída aktiv mohou prospět téměř každému investičnímu portfoliu při dodržení zásad dobré diverzifikace rizika jednotlivých titulů a tříd aktiv. Tím, že dluhopisy mají jiné místo v kapitálové struktuře firmy, dokáží investorovi nabídnout velmi slušné výnosy s často výrazně nižším kolísáním ceny, než je tomu u akcií. Navíc ceny a výnosy dluhopisů mají často nízkou korelaci s výnosy akciovými.

Celková částka investovaná do dluhopisů velmi závisí od rizikového profilu investora, jeho investičního horizontu a potřeb, pro které si finanční prostředky střádá. Obecně čím kratší investiční horizont, tím více dluhopisů vůči akciím by portfolio mělo obsahovat, a v rámci dluhopisů by mělo v tomto případě jít o vládní dluhopisy či firemní dluhopisy s velmi vysokým ratingem a tomu odpovídajícímu nižšímu výnosu.

Naopak investor, který má delší investiční horizont a zároveň je ochoten riskovat výměnou za vyšší možný dosažený zisk, my se měl v rámci dluhopisů orientovat na korporátní dluhopisy s vyšším výnosem nad 5 %, které skýtají větší riziko, že dluhopis firmou nebude splacen, ale nabízejí také výrazně vyšší roční výnos.

Jaké dluhopisy mají nejvyšší výnos?


Jaké trendy celosvětově v rámci investování do dluhopisů probíhají?

Z hlediska celosvětových trendů lze od února pozorovat v důsledku stále nižších výnosů odklon od dluhopisů z rozvinutých zemí do dluhopisů rozvíjejících se zemí, tzv. emerging markets, a to konkrétně do bezpečnějšího spektra dluhopisů v rámci těchto zemí. Investoři zjevně nejsou spokojeni s nízkým výnosem amerických, evropských či japonských dluhopisů a hledají vyšší výnos. Na druhé straně se nechtějí spálit investicí do příliš vysoce rizikových dluhopisů, takže zezačátku vybírají spíše defenzivnější tituly. Toto je pozitivní zpráva pro české dluhopisy, o které by mohl být postupně vyšší zájem.


V jakém případě koupit dluhopis místo akcie?

V dnešní době, kdy akciové indexy jsou v průměru relativně vysoko, lze kromě strategie nákupu podhodnocených individuálních akcií také najít příležitosti, kdy daná akcie na dluhopisech vyplácí výrazně vyšší výnos než na akciových dividendách. Samozřejmě, že při koupi akcií kromě dividend dostáváme dlouhodobě také výnos v podobě zvýšení ceny akcií, nicméně, takto složka dlouhodobého výnosu je velmi nestabilní a pokud investor považuje akcie za plně naceněné, tak prostor pro další růst jejich ceny stejně nepovažuje za atraktivní. V takovém případě může být zajímavější koupit si dluhopis. Zejména v dnešních dobách nízkých úrokových sazeb a nízkých dividendových výnosů se korporátní dluhopisy stávají velice atraktivní alternativou k akciím. Některé dluhopisy navíc poskytují i velice atraktivní výnosy, které často předčí i výnosy z akcií.

Dluhopisy obecně jsou navíc v kapitálové struktuře „nad“ akciemi, tj. pokud by firma náhodou zkrachovala, tak obecně akcionáři dostanou pouze finanční prostředky, které zůstanou poté, co jsou uspokojeny požadavky majitelů dluhopisů.



Litujeme, ale dluhopisy (obchodování s dluhopisy a emise dluhopisů) nepatří mezi momentálně nabízené produkty společnosti BH Securities. Budeme rádi, když se podíváte na naše ostatní příležitosti k investování:

Fondy kvalifikovaných investorů

Asset Management
Zlato
Akcie

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top