investice.cz /Investiční makléř
Vaše investiční příležitosti

Knihovna vědomostí Investiční makléř

Investiční makléř

Jak vybrat a nespálit se


Potřeba zajistit se do budoucnosti mezi českou populací sílí. Lidé investují do nemovitostí, různých druhů spoření a sní o bezstarostném důchodu. Také patříte k těm, kteří se rozhodli zhodnotit své finance a být o krok napřed?  Pokud zamýšlíte větší či menší investici, je k tomu velmi dobré mít dostatečnou znalost kapitálového trhu. Možná dokonce, že se tedy nacházíte ve fázi hledání vhodného investičního makléře. Jak si vybrat toho správného? Staré české rčení „důvěřuj, ale prověřuj“ platí při výběru investičního makléře dvojnásob. Na co se tedy zaměřit?

Přečtěte si také: Na co se připravit při investování

Investiční makléř

Není makléř, jako makléř


Chtějte vždy investičního makléře, který má oprávnění poskytovat investiční služby. Investiční makléř k vykonávání služeb musí mít povolení (licenci) od regulátora. V případě BHS je to licence udělovaná od České národní banky.

Svého makléře si můžete jednoduše vyzkoušet třeba hned na první schůzce, když se ho zeptáte, jak si představuje vaše portfolio. V jeho odpovědi by mělo padnout slovo diverzifikace, neboli rozdělení investice na víc segmentů. Stejně jako v kartách, ani v investování se nevyplácí sázet vše na jednu kartu. Pod diverzifikací se rozumí rozdělení vašich investic do více aktiv, čímž se rozumí i riziko rozložit do více investičních nástrojů. Možností je mnoho a velmi záleží na mnoha dalších aspektech, jako jsou Vaše zkušenosti, přístup k možnému riziku atd. Správný investiční makléř se bude zajímat právě o ně, a to ještě dříve, než se s Vámi bude bavit o konkrétních investičních nástrojích.

Prověřte si jeho profesní minulost


Zjistěte si, jak dlouho se v oboru pohybuje, kdo patřil v minulosti mezi jeho klienty a zeptejte se, zda-li si můžete ověřit, jak byli s jeho službami spokojeni. Osobní zkušenost jiných lidí Vám většinou napoví mnohem více, než tisíce neověřených referencí na internetu. Neváhejte se ho zeptat na několik kontaktů, které s Vámi budou ochotni sdílet své investiční zkušenosti právě s ním. Úsúěšný a šikovný makléř by s tím neměl mít problém.


Ověřte si jeho motivaci


Zeptejte se ho, proč dělá toto zaměstnání a co ho na něm nejvíc motivuje. Zjistěte si, zda je za své služby dostatečně finančně ohodnocen. Pokud ne, mohli byste se pro něj stát jednoduchým zdrojem příjmů a jeho jednání by mohlo být ovlivněno.

Osobní schůzka s makléřem

Ukazuje Vám investiční příležitosti nebo prodává


Každou zmíněnou investiční příležitost dobře promyslete. Dostáváte ji proto, že vVm opravdu pomůže zhodnotit své investice s ohledem na to, co makléř o Vás ví? Nebo naopak proto, že z ní má váš makléř nejvyšší provizi? Neunahlujte se a na svá rozhodnutí si vezměte dostatek času k promyšlení.

Nesrozumitelné informace


Posloucháte stále dokola, ale nedává to smysl? Chyba možná nebude na Vaší straně. Pokud Vám investiční makléř nedokáže jednoduše vysvětlit jednotlivé kroky, příležitosti, je načase poohlédnout se po někom schopnějším. Jako investor musíte mít přehled o tom, kam své peníze ukládáte, co to pro Vás znamená a jasně být srozuměn s tím, jaká máte očekávání a jaká jsou rizika.

Chtějte řešení na míru


Nespokojte se s příležitostmi, které představuje Váš investiční makléř všem na potkání. Ty pro Vás nikdy nebudou výhodné a fungují málokdy. Skutečně dobrá finanční investice počítá s individuálními problémy, zázemím a možnostmi každého jedince. Investiční makléř by Vaše investiční možnosti měl znát, a proto s ním mějte trpělivost, pokud  s Vámi bude procházet jednotlivé dokumenty. Jde přece o Vaše peníze.


Přečtěte si také: Jak investovat do podílových fondů, zlatainvestičních certifikátů nebo dluhopisů.

Mohlo by vás také zajímat

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024

Tržby zhruba stagnovaly na 12,4 miliardy dolarů...

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024

Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek podalo na Apple žalobu...

V roce 2019 posílí česká koruna, zdraží komodity a uspějí nové startupy

18.01.2019

Ve středu 16. ledna se v Centru současného umění DOX uskutečnil 5. ročník Fóra českých investorů...

Formulář odeslán!

Děkujeme za Váš zájem. Informaci předáváme kolegům,
kteří mají tento produkt na starosti.

Inspirovali jsme Vás?

Dejte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

top