investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Faktory, které mohou zásadně ovlivnit ceny katalánských dluhopisů

10.10.2017

V případě osamostatnění Katalánska by jednou z klíčových otázek pro dluhopisy tamní katalánské vlády bylo...

V případě osamostatnění Katalánska by jednou z klíčových otázek pro dluhopisy tamní katalánské vlády bylo, zda by k nim Katalánsko muselo přibrat určitou poměrnou část dluhů současné centrální španělské vlády. To je velký problém, protože v extrémním případě by většina španělského území a ekonomické síly mohla vyhlásit nezávislost na Španělsku a nechat na malinké zbývající španělské ekonomice splácení celého dluhu. Ten by se stal naprosto jasně nesplatitelný a prakticky bezcenný pro majitele španělských dluhopisů.

Výhody investování do dluhopisového fondu   Dluhopisový fond


Otázkou také je, zda EU uzná nezávislé Katalánsko jako člena EU a hlavně eurozóny. Klíčová otázka pro katalánské dluhopisy totiž je, zda by například ECB byla ochotna v rámci nákupů eurových dluhopisů kupovat i ty katalánské.

Tyto dvě otázky zásadně ovlivní úroky a ceny katalánských a španělských dluhopisů, a na tyto otázky dnes nikdo nezná jistou odpověď. V případě převzetí části dluhu španělské vlády Katalánskem by sazby katalánského dluhu byly vyšší.  Totéž platí i pro případ, že by ECB katalánské dluhopisy nenakupovala.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top