investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Dluhopisy ČEZ

12.01.2018

Společnost ČEZ je nejpopulárnější českou akciovou společností, která se obchoduje na pražské burze. Akcie jsou mezi investory dlouhodobě velmi oblíbené pro svou vysokou dividendu, která často vyrovnává případné akciové poklesy tohoto titulu. V důsledku poklesu cen elektrické energie v Evropě ale i celosvětově jsou akcie ČEZu dnes výrazně levnější než před pár lety, takže mnoho investorů, kteří koupili akcie dříve, jsou dnes ve ztrátě i po započtení oněch vysokých dividend.

I když jsou akcie společnosti ČEZ výrazně levnější než před lety a nabízejí velmi solidní dividendový výnos, investoři, zejména ti, kteří se spálili předchozím poklesem ceny akcií, ale i ti, kteří se pouze obávají potenciálního budoucího poklesu ceny, mohou zvolit místo akcií radši investici do dluhopisů této společnosti.

Výhodou je, že cenové pohyby na dluhopisech jsou zpravidla výrazně menší než u akcií a jde obecně o méně rizikové instrumenty než akcie. Navíc, i když cena dluhopisu může v průběhu jeho životnosti kolísat, v době splatnosti dluhopisu má investor záruku, že dostane zpět celou investovanou částku, pokud společnost mezitím nezkrachuje. Tuto jistotu investor u akcií rozhodně nemá. Akcie ale v případě ČEZu nabízejí výrazně vyšší dividendový výnos než jeho dluhopisy.


Dluhopisy společnosti ČEZ se dají koupit i dnes

Společnost ČEZ od roku 2008 vydala celou řadu dluhopisů, z nichž některé ještě pořád nedosáhly své doby splatnosti a dají se nakoupit i dnes. Doba zbývající do splatnosti se pohybuje od roku 2017 až do daleké budoucnosti roku 2047, tedy více než 30 let. Úrokové sazby dluhopisů ČEZu se v době vydání historicky pohybovaly od 5,625 % až po 0 %.


Za tuto nízkou sazbu si ČEZ půjčil v eurech v roce 2014 na 3 roky. Historicky si společnost půjčovala například i v japonských jenech, českých korunách nebo amerických dolarech. V posledních letech si ale ČEZ půjčoval v eurech, mimo jiné právě díky nízkým úrokovým sazbám dostupným v eurozóně a také díky tomu, že Česká národní banka u hladiny 27 Kč za euro fixuje kurz české měny k euru. Společnosti ČEZ tak odpadají náklady na zajištění kurzového rizika.

Přehled aktuálně vydaných dluhopisů ČEZu investor najde například na stránkách společnosti. Nákup konkrétního dluhopisu nebo bližší informace je nejlepší získat u některého z obchodníků s cennými papíry.


Dluhopisy (obchodování s dluhopisy a emise dluhopisů)  nepatří mezi aktuálně nabízené produkty společnosti BH Securities. Pro více informací o stávajících možnostech investování nám můžete napsat, třeba přes kontaktní formulář níže.
Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top