investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akciové trhy tlačí nahoru několik firem

20.03.2018

Hrstka největších globálních technologických firem stojí za polovinou celého loňského a letošního růstu amerických akciových indexů. Jejich skvělý výkon pomáhá indexům k nadprůměrným ziskům...

Hrstka největších globálních technologických firem stojí za polovinou celého loňského a letošního růstu amerických akciových indexů. Jejich skvělý výkon pomáhá indexům k nadprůměrným ziskům. Řada faktorů těmto firmám bude přát dál. Pokud se těmto titulům přestane dařit, můžou stáhnout dolů i celý index 
S&P 500.

Několik firem, které stojí za nebývalým růstem amerických indexů v posledním roce, má řadu společných charakteristik. Většinou jde o globální společnosti (často z oboru technologií), které benefitují z prvního globálního synchronizovaného růstu ekonomiky za posledních 10 let. Navíc jim pomáhá i slabší dolar. Tyto firmy totiž poskytují značnou část svých služeb v zahraničí. Pro ostatní země kromě USA jsou tak služby těchto gigantů levnější, nebo zde mohou firmy zvednout ceny a realizovat tak výrazně vyšší marže.

Dále těmto firmám pomáhá Trumpova reforma. Díky ní nyní přesouvají účetně obrovské objemy peněz do USA a za tyto jednorázové přebytky například kupují ještě více vlastních akcií než doposud. To pomáhá tlačit ceny těchto akcií nahoru. V neposlední řadě u některých spekulativnějších akcí bez zisku typu Netflix nebo Tesla často roste cena. Může za to i tzv. short squeeze, tedy vytlačování spekulantů, kteří sázeli na pokles ceny a při růstu jsou někdy nuceni pozice zavírat, což tlačí cenu vzhůru.

V případě společnosti Netflix jde zejména o očekávání rapidního růstu tržeb a o předpoklad, že se firma stane dominantním hráčem ve svém oboru konzumace placeného video obsahu. Současná cena akcií ale již díky masivnímu růstu ceny zahrnuje značnou část budoucích pozitivních očekávání. Je tedy náchylná na prudký pohyb oběma směry, jelikož výhled růstu tržeb se může rapidně změnit.

Akciový trh je velmi závislý na výkonu několika největších firem, protože podíl akcií na známém indexu S&P 500 je vážen právě jejich velikostí. Oproti minulému roku se letos závislost indexu na několika akciích ještě zvýšila. Rizikem je také to, že čím více ceny akcií několika největších firem rostou, tím více závislý se na nich celý index stává. Portfolio manažer, který nechce, nebo si nemůže dovolit přílišné odchýlení od výkonu indexu S&P 500, musí chtě nechtě nakupovat akcie těch největších společností. To ale funguje i obráceně. Při výprodeji právě tito technologičtí ,,titáni” klesají často nejvíce.

Většina ostatních firem si nevede špatně. Jejich akciové výsledky ovšem nejsou zdaleka tak dobré jako zisky těch několika top firem. Mnoho investorů tak nedosáhne průměrných výsledků indexů, pokud netrefí těchto několik společností, i proto se čím dál více lidí uchyluje k investování do indexů. To ale zpětně žene nejvíce nahoru právě ceny těch největších akcií. Koloběh se uzavírá a živí sám sebe.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top