investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Růst úrokových sazeb je světový trend

22.02.2018

Úvahy amerických centrálních bankéřů mají silný vliv na vývoj akciových trhů. Po zjištění, že úrokové sazby by se mohly zvyšovat rychleji, došlo k propadu cen akcií.

„Úvahy amerických centrálních bankéřů mají silný vliv na vývoj akciových trhů. Po zjištění, že úrokové sazby by se mohly zvyšovat rychleji, došlo k propadu cen akcií. Předpoklad vyšších úrokových sazeb naopak posílil hodnotu dolaru,“ komentuje hlavní makléř BH Securities Martin Vlček.


„Éra levných peněz pomalu končí a novým světovým trendem je zpřísňování měnové politiky. Tato proměna bude mít výrazný dopad na kapitálové trhy i životy lidí. Na situaci vydělají věřitelé, naopak dlužníci se budou mít hůř,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.


Ze zápisu z jednání Americké centrální banky je zřejmé, že bankéři jsou nakloněni k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, než s jakým bylo doposud počítáno. Nyní úroková křivka téměř plně očekává 3 zvednutí sazeb o čtvrt procentního bodu. FED se však obává přehřívání ekonomiky vlivem fiskálního stimulu způsobeného daňovou reformou.


Zpřísňování měnové politiky se stává celosvětovým trendem. Úrokové sazby se zvyšují nejen v USA, ale i v Kanadě či Spojeném království. Zpřísňovat svou monetární politiku se chystá i Evropská unie, která bude ukončovat kvantitativní uvolňování. Pomalu tak končí éra levných peněz, která započala s příchodem světové ekonomické krize v roce 2007.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top