investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Pražská burza nadělila investorům zisky přes 20 %

07.12.2017

Stejné faktory, které burzu po léta brzdily, jí nyní pomáhají k ziskům. Šlo o klesající ceny elektřiny, ropy a pokles...

„Stejné faktory, které burzu po leta brzdily, jí nyní pomáhají k ziskům. Šlo o klesající ceny elektřiny, ropy a pokles úrokových sazeb,“ říká hlavní analytik BH Securities Martin Vlček.

„Padající ceny elektřiny potrápily ČEZ, nízké úrokové sazby pro změnu nesvědčily finančním titulům. Nyní se situace začala obracet jak na elektřině a ropě, tak na úrokových sazbách,“ dodává hlavní analytik BH Securities Martin Vlček.

Pražská burza letos odměnila investory po započtení dividend více než 20procentím zhodnocením. Index pražské burzy je hodně závislý na výkonu několika akcií, které na něm mají největší podíl. Top 5 titulů představuje více než 75 procent indexu. Jde o akcie energetického gigantu ČEZ a finanční tituly jako Komerční banka, Erste Bank, Vienna Insurance Group a nově i Moneta.

Přes 50 procent indexu tedy závisí na finančním sektoru. Ne všem bankám se ale dařilo. Zejména Moneta a Komerční banka v posledních týdnech značně oslabovaly. Indexu letos hodně pomohly i váhově menší akcie díky velmi vysokým procentuálním ziskům. Zejména Unipetrol a Fortuna potěšily, když dokázaly přinést investorům zisky více než 100 procent.

Akcie ČEZu po mnoha letech poklesů konečně „zabraly“. Důvodem je zastavení poklesu cen elektřiny, ropy a v poslední době dokonce jejich výrazný růst. Situace ČEZu umožňuje nyní zamykat si lepší ceny pro dodání elektřiny v příštích několika letech. To může vést k růstu zisků společnosti během několika kvartálů. Investoři tento vývoj předbíhají a zvyšují cenu akcií. Rizikem je potenciální rozhodnutí ohledně toho, jak naložit s případnou stavbou nového jaderného reaktoru. Bankovní tituly by měly postupně profitovat z růstu úrokových sazeb a jejich návratu k normálu. Silná ekonomická aktivita jim pomáhá zvýšit objem úvěrů a snížit míru nesplácených úvěrů. Rizikem u bank je jejich finanční páka. V případě zhoršení ekonomické situace by nesplácené úvěry a pokles ziskovosti mohly nadělat velkou paseku v ceně akcií bank.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top