investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Česká ekonomika je tygrem střední Evropy

14.11.2017

Díky silnější koruně se zlevňuje dovoz nových technologií ze zahraničí. Mnohé firmy toho využívají a postupně inovují své výrobní procesy...

„Díky silnější koruně se zlevňuje dovoz nových technologií ze zahraničí. Mnohé firmy toho využívají a postupně inovují své výrobní procesy. To zvyšuje produktivitu práce a podporuje hospodářský růst,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Klíčovým faktorem růstu české ekonomiky je spotřeba domácností. Ta roste díky vyšším mzdám. Jelikož se mzdová úroveň bude dále zvyšovat, očekáváme vysoké tempo hospodářského růstu i v roce 2018,“ vysvětluje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Česká ekonomika se stává tygrem střední Evropy. Ve 3. čtvrtletí zrychlila svůj růst vyjádřený v hrubém domácím produktu na 5,0 %. Vysokého tempa růstu dosahuje tuzemská ekonomika díky kombinací několika faktorů. Tím nejvýznamnějším je růst mezd o 7,6 %. Díky tomu roste celková spotřeba, která je hlavním faktorem současného růstu.

Dalším významným faktorem jsou soukromé investice. Díky silnější koruně se zlevňuje dovoz nových technologií ze zahraničí. Mnohé firmy toho využívají, masivně investují a postupně inovují své výrobní procesy. To zvyšuje produktivitu práce, díky které mohou růst mzdy, a zároveň je navyšován potenciál tuzemské ekonomiky. Oproti tomu státní investice jsou nízké. Na konci října dosahovaly úrovně 51,6 mld. korun a jsou výrazně pod úrovní loňského roku.

Daří se i zahraničnímu obchodu. To dosvědčuje i aktuální přebytek obchodní bilance ve výši 139,3 mld. korun. Exportéři odhadují, že letos pokoří hranici 4 bilionů korun, což bude mít mimořádně příznivý efekt na celé hospodářství. Posilující koruna však v tomto případě bude do budoucna problém, protože bude snižovat marže českým vývozcům. Proti tomuto riziku se sice některé firmy pojistily, přesto dlouhodobé posilování koruny může české ekonomice snižovat konkurenceschopnost.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top