investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Blíží se další hospodářská krize?

10.10.2017

Ceny většiny aktiv jsou vysoko, budoucí očekávané výnosy budou pravděpodobně nižší než je historicky obvyklé...

Ceny většiny aktiv jsou vysoko, budoucí očekávané výnosy budou pravděpodobně nižší než je historicky obvyklé. Nicméně, na každém trhu lze nalézt podhodnocené akcie či dluhopisy, byť jich nyní není tolik. O to důležitější je kvalitní individuální výběr akcií nebo dluhopisů či dalších investic.

Snažit se ale uhodnout, zda a kdy přijde další krize je velmi pracné a odsává investorům energii nejen v podobě nákladů na případnou ochranu proti takové krizi, ale také psychologicky. Každá krize je jiná, má jiný spouštěč i jiné oběti z hlediska sektorů nebo tříd aktiv. Snažit se ochránit plošně proti většině z minulosti známým rizikům nemá smysl. Lepší je prostě počítat s tím, že výnosy z investování jsou dlouhodobě atraktivní, ale čas od času nás "odmění" výrazným poklesem cen akcií. Chránit se dá vždy i bez větších nákladů, například dobrou diverzifikací do různých tříd aktiv, například nekupovat jen akcie a vládní dluhopisy, ale také korporátní dluhopisy a například fondy, které umí pracovat s opcemi, tedy získat například určitý menší ale pořád zajímavý výnos z akciového trhu i v době vyšších cen akcií za cenu toho, že jsme ochotni tyto akcie koupit, pokud by jejich cena klesla na zajímavé úrovně. Tyto fondy tedy dokáží s kladnými výnosy řádově 4 až 7 % ročně přečkat období vysokých cen akcií. Další možností je diverzifikace části investic do fondů, které umí akcie prodávat nakrátko, tedy je i shortovat. Tyto fondy mohou být více či méně tržně neutrální, tedy snaží se vydělat na nakupovaných akciích a ochránit se před poklesem celkového akciového trhu prodejem nakrátko některých slabších titulů nebo indexu.

Dle mého názoru tentokrát nedojde ke globální krizi, která by postihla většinu sektorů najednou, ale dílčí krize probíhají vlastně neustále. Viděli jsme devastující krach cen řady komodit od roku 2011 do roku 2016. Později se přidala i ropa, od poloviny roku 2014. Nyní se karty na komoditním trhu obracejí. Na druhé straně ale jsme svědky výrazného propadu cen akcií některých klasických kamenných retailerů kvůli přesunu spotřebitelů k online nákupům. Takže spíše tímto postupným sektorových způsobem budou další dílčí krize pokračovat a nepůjde o jednu totální krizi většiny sektorů. Růst úrokových sazeb ale je rizikem, takže zadlužené akcie by mohly být tím dalším dílčím segmentem akciového trhu, který zažije silné výprodeje. U části titulů se tak již určitou dobu děje.

Nyní s nacházíme ve velmi dobré fázi ekonomického cyklu, kdy od roku 2009 poprvé se nachází všechny hlavní ekonomiky a regiony světa v relativně dobrém hospodářském růstu. Globální ekonomika se tedy po delší době synchronizovala. Případné zpomalení ekonomik světa by negativně dopadlo zejména na český export, který je úzce spjat s ekonomikou Německa a EU obecně. Takže pro nás je nejdůležitější sledovat ekonomickou aktivitu v eurozóně

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top