investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Inflace za srpen nenutí ČNB spěchat se zvedáním sazeb

20.09.2017

Inflace v srpnu rostla meziročně o 2,5 % a nenutí tedy ČNB spěchat se zvedáním sazeb tak, aby tento krok učinila již v září...

Inflace v srpnu rostla meziročně o 2,5 % a nenutí tedy ČNB spěchat se zvedáním sazeb tak, aby tento krok učinila již v září.

Inflace ale pro ČNB není tím hlavním problémem. Tím bude až po novém roce, kdy se v plné síle dostaví účinky nyní probíhajícího rapidního zvedání platů ve státní správě a silný růst minimální mzdy.

ČNB by sazby zvednout měla už v září kvůli růstu cen nemovitostí, který se začíná vymykat kontrole, ale neudělá to, aby nezvedala před volbami. Navíc pan Rusnok prohlásil, že by chtěl počkat na další makrotada a na listopadový makroekonomický výhled ČNB.

K inflaci přispěl růst cen pohonných hmot kvůli silné poptávce i nedostatku rafinérských kapacit díky výpadkům po hurikánu Harvey.

Zajímavé je, že ceny mobilních telefonů byly meziročně o 15 % nižší. Prakticky tak kopírují míru posílení české koruny vůči americkému dolaru, ve kterém je většina elektroniky naceněna a prodávána. Český spotřebitel se tak může těšit a velmi štědré Vánoce, kdy si elektroniku z dovozu většinou může pořídit za méně peněz než před rokem.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top