investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Radenska nabízí odkup akcií Kofola za 440 Kč na akcii

10.07.2017

Z hlediska komparativní valuace je Kofola oproti světovým protějškům podhodnocena, například podle ukazatele P/S, tedy poměru....

Z hlediska komparativní valuace je Kofola oproti světovým protějškům podhodnocena, například podle ukazatele P/S, tedy poměru tržeb a tržní kapitalizace firmy. Takže pro dlouhodobé investory je rozumnější akcie držet dál a počkat si na lepší nabídku, na kterou ale možná budou muset čekat několik let a i tak riskují, že majoritní vlastník pak s fúzí nebude souhlasit. Závisí tedy na očekávané délce investičního horizontu. Při ceně 425 Kč za akcii je potenciální výnos do výkupní ceny 440 Kč cca 3,5 % za cca 2,5 měsíce.

Nízký objem free float akcií ve volném oběhu a informace, že většinový vlastník Společnost AETOS a.s., sdělila, že se nebude této nabídky účastnit, vytváří pro cenu akcí podporu a prostor pro růst ceny až na hranici výkupní hodnoty 440 CZK za akcii. Lze očekávat, že se nepovede vykoupit plánované množství 5 %. Zároveň je nejisté, zda bude výkupní cena zvednuta, protože u Kofoly zdá se není kupující tolik motivován, jako v případě například Fortuny, kde byla výkupní cena několikrát zvýšena.

Kofola z dlouhodobého pohledu je ve velmi perspektivním odvětví z hlediska fúzí a akvizic. Dříve nebo později je pravděpodobné, že firmu osloví některý z velkých globálních hráčů z oboru nápojů nebo potravin a nabídne odkup celé společnosti, aby zvýšil své tržby na málo organicky rostoucím trhu.

Zdroj: Tisková zpráva Kofoly, Bloomberg
Foto: Pixabay

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top