investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

CETV snižuje zadlužení prodejem aktiv v Chorvatsku a Slovinsku

10.07.2017

Zprávou dne na českém akciovém trhu je informace, že společnost CETV prodává část svých aktiv v Chorvatsku (TV Nova) a Slovinsku (TV POP) za 230 mil. EUR...

Zprávou dne na českém akciovém trhu je informace, že společnost CETV prodává část svých aktiv v Chorvatsku (TV Nova) a Slovinsku (TV POP) za 230 mil. EUR.

Akcie v reakci na zprávu rostou o cca 4,5 %. Cílem transakce je snížit ukazatel zadlužení, což může v budoucnu vést k refinancování za nižší úrokové sazby. Bude dosaženo také snížení úrokových nákladů, protože výnos z prodeje společnost plánuje použít na splátku části dluhu, který je splatný v roce 2018 a tato část dluhu činí 250,3 mil. EUR. Splacením by došlo k podstatnému snížení průměrné úrokové sazby, kterou společnost ze všech dluhů platí, a to o 2,75 procentních bodů na 4,5 %.

Zdroj: Bloomberg, Nasdaq
Foto: Pixabay
 

Komentář analytika:

"Pro akcie společnosti CETV je prodej aktiv dobrou zprávou. Kromě zjevného benefitu v podobě snížení ukazatele zadluženosti, což může v budoucnu vést k refinancování dluhu za nižší úrokové sazby, dochází také ke snížení nákladů na úrokové splátky. Navíc dluh, který firma plánuje splatit, má vyšší úrokovou sazbu, takže průměrná sazba, za kterou bude mít firma v roce 2018 půjčeno výrazně klesne o více než třetinu z vysokých 7,25 % na rozumnějších 4,5 %. Takže se sníží nejen objem dluhu, ale také náklady na každou půjčenou korunu, resp. euro."

"Na druhé straně, preference mateřské Time Warner prodat část aktiv CETV za účelem snížení dluhu může signalizovat, že firma nemá zájem sama do firmy nyní více kapitálově vstupovat."

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top