investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta: pokles úrokových marží a poplatků pokračuje

13.05.2017

Společnost MONETA Money Bank reportovala výsledky za 1. čtvrtletí 2017. Čistý zisk meziročně pokles o cca 4 % na 1,04 mld. CZK ...

Společnost MONETA Money Bank reportovala výsledky za 1. čtvrtletí 2017. Čistý zisk meziročně pokles o cca 4 % na 1,04 mld. CZK, což byl mírnější pokles, než trh očekával. Výsledkům pomohly nízké náklady na úvěrové riziko a snižování provozních nákladů. Pokles čisté úrokové marže pokračoval na 5,1 %, čisté úrokové výnosy meziročně poklesly o 13 %. Rovněž se dále snižovaly příjmy z fixních poplatků o 6,5 % meziročně. Vedení banky na základě výsledků mírně zvýšilo celoroční výhled na dosažení čistého zisku z 3,4 mld. CZK na 3,5 mld. korun.

Banka zaznamenala růst úvěrů zejména v segmentu půjček malým a středním firmám. Regulátor bance schválil možnost vydat až 50 mld. CZK dluhopisů, pokud bude banka chtít. Dle generálního ředitele MONETY Spurného by růst úvěrů měl letos dosáhnout vysoký jednociferný nárůst podle plánu. Banka plánuje růst organicky. V úvahu připadají drobné akvizice, v současnosti se ale nic nezvažuje. Dle Spurného se letos mimořádná dividenda neuskuteční, banka využije stávající vysoký výplatní poměr k výplatě dividend ze zisků 2017 a 2018.

Moneta předvedla solidní výsledky, byť stále musí růstem objemu úvěrů bojovat proti klesající úrokové marži a poklesu příjmů z fixních poplatků, které jsou charakteristickým jevem celého odvětví. Banka, mírně zvýšila výhled čistého zisku na zbytek roku a pokračuje v růstu úvěrů, který by měl převážit nad pokles ziskovosti z každé koruny úvěru. Akcie se obchoduje za velmi rozumný P/E poměr a je oproti zbytku bank mírně podhodnocená, vůči akciím z ostatních sektorů je podhodnocená výrazněji.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top