investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ropa opět obchoduje dle geopolitiky

11.04.2017

Ceny ropy byly historicky téměř vždy závislé od politiky. Většinu času to byla rozhodnutí ropného kartelu OPEC, která určovala cenu „černého zlata“.

Ceny ropy byly historicky téměř vždy závislé od politiky. Většinu času to byla rozhodnutí ropného kartelu OPEC, která určovala cenu „černého zlata“.

V historii ovšem čas od času nastane období, ve kterém vůdčí roli na ropě převezme geopolitika a s ní související konflikty a narušení dodávek. To nastalo například při válce v Perském zálivu, kdy v květnu 1990 Irák prohlásil, že Kuvajt a Spojené Arabské Emiráty používají nadměrnou produkci ropy jako nástroj ekonomické války proti Iráku. Jedním z důvodů konfliktu byl tedy souboj o to, kdo bude produkovat.

Situace dnes je podobná. Přebytek na trhu se nedaří ani přes omezení těžby odbourat. Tentokrát lze jako „viníka“ označit americké břidličné těžaře, kteří se stali konkurenceschopnějšími. Dříve nebo později hrozí, že dojde k narušení toku ropy z oblasti Perského zálivu nebo jiných regionů těžby ropy, například z ekonomicky a politicky sužované Venezuely.

Narušení dodávek by vedlo k velmi prudkému dočasnému růstu cen ropy, což z této komodity nyní činí velmi složitou investici. Na jedné straně trh je pořád přezásoben a křivka futures je pro prodej příznivá. Proti tomu ale stojí zmiňované riziko dočasného narušení toků. Po delší době se nyní jeví jako nejrozumnější nemít na ropě žádnou pozici. (Nebo nakupovat akcie těžařů, ale jistit částečně pozici prodejem ropy jako komodity).

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top