investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Korporátní dluhopisy: šikovný doplněk portfolia, který vynáší

18.01.2017

Státní dluhopisy v posledních letech prakticky nevynášejí, nebo mají dokonce záporný úrok, přesto není třeba dluhopisy jako investiční nástroj odmítat. Pořád ještě totiž zbývají ty korporátní.

Státní dluhopisy v posledních letech prakticky nevynášejí, nebo mají dokonce záporný úrok, přesto není třeba dluhopisy jako investiční nástroj odmítat. Pořád ještě totiž zbývají ty korporátní. Ano, jsou rizikovější – logicky už proto, že spíš zkrachuje firma než stát. Zároveň ale nabízejí i velmi zajímavé výnosy. Ty konzervativnější jsou však vhodné i pro investory, kteří chtějí větší jistotu.

„Trh vydávání korporátních dluhopisů je v současnosti podpořen tím, že probíhá celá řada fúzí a akvizic. Úrokové sazby jsou nízké. Firmy, které jsou silné, vidí potenciál a expandují jak ve svém oboru, tak v regionu. Kupují buď konkurenty, nebo zajímavé firmy, které vhodně doplňují jejich portfolia aktivit,“ říká Martin Vlček, analytik BHS.

Když chtějí firmy expandovat, relativně často se uchýlí k vydání dluhopisů. Pro majitele je to lepší cesta než čekat na to, až se naakumulují zisky, a navíc se příležitosti objevují v reálném čase; není nutné čekat, až si na ně firmy naspoří. Když se objeví příležitost, je na uvážení, jestli ji financovat například emisí akcií a tím naředit akcionářskou strukturu, nebo se přiklonit k dluhopisům.


Dluhopis - oblíbený nástroj

Dluh je taková páka. Pokud je rozumný, pak představuje cestu, jak zvednout výnosy majitelům firem i akcionářům. Dluhový kapitál totiž uspokojíte tím, že dáte pravidelnou výplatou kuponu úrok a nic víc. Při současných nízkých úrokových sazbách platí, že když firma dobře hospodaří, je schopna získávat dluh relativně levně a má díky tomu možnost až násobit návratnost vlastního kapitálu,“ vysvětluje Martin Vlček.

V České republice se firmy financují nejčastěji bankovními úvěry; při pohledu na Pražskou burzu vidíte, které společnosti sázejí na akcie. Oproti třeba Spojeným státům americkým je jich málo. Dluhopisy jsou přece jen oblíbenější. V minulém roce se k financování touto formou uchýlila například Česká zbrojovka, Pražská plynárenská, holding Czechoslovak Group a řada dalších firem.

Kromě toho shání formou dluhopisů prostředky řada dalších, menších firem. Typickým představitelem jsou developerské společnosti, dluhopisy ale vydávají i výrobní podniky nebo firmy podnikající v sektoru služeb. BHS má s emisemi korporátních dluhopisů bohaté zkušenosti.

„Jde třeba o výrobce průmyslových nástrojů nebo o dřevozpracující podnik na Slovensku. Touto formou jsme pomohli financovat i některé developerské projekty. Firmy mohou získat prostředky na svůj rozvoj i tímto způsobem, nezávisle na bankovním financování, ještě předtím, než se stanou veřejně obchodovatelnými a vydají akcie,“ říká Martin Vlček.


Zajímavý výnos při přijatelném riziku

Korporátní dluhopisy jsou lákavé především díky zajímavého výnosu. A možnosti diverzifikace portfolia. Pohyby cen u dluhopisů mají jiné vlastnosti než u akcií. Dluhopisy většinou mají nižší volatilitu než akcie, i výnos bývá nižší. Ale paradoxně – pokud jsou akcie drahé a najdete rozumně rizikový dluhopis, který má přiměřený výnos, může vám přinést víc než akcie.

„Záleží také na tom, kde se dluhopisy nacházejí v rámci rozvahy. Když se firmě nedaří a je potřeba ji zlikvidovat, akcionáři často nedostanou vůbec nic. Oproti tomu majitelé dluhopisů jsou jedni z prvních, kteří dostanou výplatu. Nemusí být v plné výši, ale pokud nějaký majetek zbude, dostanou aspoň něco,“ upozorňuje Martin Vlček na výrazné plus dluhopisů.

Pro firmy je výhodné, že prostředky po emisi dluhopisů – samozřejmě pokud si je investoři koupí – dostanou rychle. Společnosti, které je vydaly, pak řeší jen výplatu úroků; může to být formou čtvrtletního, nebo pololetního kuponu. Ve většině případů se totiž splácejí jen úroky a jistina až nakonec, ale samozřejmě záleží na tom, jak jsou dluhopisy strukturované. Další možností je splatit vše až nakonec, takže má firma prostředky k dispozici po celou dobu.

„Pro investory je výhodnou strategií diverzifikovat, aby neměli všechno v akciích, ale něco třeba v dluhopisech. U korporátních dluhopisů je navíc výnos předvídatelný. A ještě jeden rozdíl: u akcií bývá dividenda nízká, spíš se počítá se zhodnocením akciové složky. U dluhopisu mají investoři jistotu v tom, že cena dluhopisu nekolísá a při splatnosti je jim vrácena jistina. I z toho důvodu jde o dobrou složku portfolia. Podle toho, jaké dluhopisy si investoři vyberou, je více, anebo méně riziková,“ vysvětluje Martin Vlček.

Jak se orientovat? Investorům v tom napomáhá rating, který zpravidla připraví nezávislá instituce, například banka. Na jeho základě si mohou udělat analýzu sami a vybrat si, které dluhopisy koupí. „V BHS jsme v této oblasti aktivní. Získáváme jak klienty, kteří chtějí dluhopisy emitovat, tak investory. Těm díky tomu máme co nabídnout, aby u nás mohli portfolio vhodně diverzifikovat. Kromě toho jsou dluhopisy zároveň složkou různých fondů, o které se starají portfolio manažeři,“ uzavírá Martin Vlček.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top