investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Stojí růst cen akcií vždy na reálném základě?

28.11.2016

Buyback, neboli zpětný odkup akcií, díky dostupným levným penězům posiluje. Je logické a správné, že firmy tohoto kroku využívají v momentě, kdy cítí, že jsou jejich akcie podhodnocené.

Buyback, neboli zpětný odkup akcií, díky dostupným levným penězům posiluje. Je logické a správné, že firmy tohoto kroku využívají v momentě, kdy cítí, že jsou jejich akcie podhodnocené. Existují však i příklady, kdy si korporace na odkup vlastních akcií půjčují, a to už je čisté finanční inženýrství. Investoři by se proto měli vždy podívat hlouběji pod povrch a poznat skutečné zdraví společnosti, jejíž akcie nakupují.

Většina firem s veřejně obchodovatelnými akciemi ze zisku vyplácí dividendy, často je kombinují i se zpětným odkupem akcií. Může jít o signál, že daná společnost vyhodnotila své akcie jako podhodnocené. Tím, že je odkoupí, sníží jejich nabídku na trhu a tím logicky zvýší jejich cenu. Na druhé straně lze na zpětný odkup akcií pohlížet také tak, že firma v daný moment rezignuje na další rozvoj a investice. Pak zisk přerozdělí akcionářům formou dividend a cenu akcií vyžene díky buybacku.

Pozor na finanční inženýring

„V momentě, kdy firma nevidí investici s lepší návratností a její akcie jsou podhodnocené, nevidím na buybacku nic špatného. Ale když to nějaká firma dělá deset let s veškerým ziskem a ještě si na to půjčuje, tam už jde o finanční inženýring. A investor si musí správně vyhodnotit informaci, že nejde o růstovou akcii, ale že tato akcie roste jen proto, že firma sama snížila počet akcií v oběhu,“ poodhaluje souvislosti Martin Vlček, analytik BHS.

Je to podobné, jako když v opačném gardu firma nevykazuje zisk. Může jít o signál, že je ve vážném problému, nebo také o informaci, že našla na trhu novou příležitost a rozhodla se veškerý svůj zisk investovat do rozvoje, expanze, nových technologií.

Zde je zároveň potřeba uvést, že proti investicím do značné míry mluví i to, že je svět nepředvídatelný. Nikdo neví, k jakým technologickým objevům kdy dojde a jak do budoucna promění podobu výroby, kterou dnes považujeme za běžnou. Vzpomeňme, kolik firem v nedávné minulosti muselo kompletně změnit výrobní program, nebo zcela zaniklo. Řada globálních korporací už také dnes reálně nemá prostor, kam dále expandovat.

Na trzích jsou ale i společnosti, které ceny vlastních akcií samy cíleně ovlivňují. Zajímavým příkladem je Berkshire Hathaway patřící Warrenu Buffetovi, která jednou za čas vyjádří názor, že její akcie jsou moc nízko a nepřímo sdělí trhu cenu, za kterou by je začali sami nakupovat. Tím pádem vytvoří neviditelnou ochranu před poklesem vlastní akcie, spekulanti to očekávají a akcie jsou díky tomu stabilnější.

Ne vždy výhodný nákup

Stinnou stránkou odkupu vlastních akcií je, že společnosti ve většině případů nakupují vlastní akcie „za špatnou cenu“. Je to logické: v době, kdy mají dost peněz na odkup, je firma v dobré kondici a její akcie jsou dražší. Naopak firma v problémech na odkup vlastních akcií nemá a musí si peníze například na provoz půjčovat. Z toho lze obecně vyvodit, že je zpětný odkup akcií spíše neracionální.

Co za ním tedy hledat? Při jisté míře zjednodušení lze uvést, že CEO, tedy výkonní ředitelé korporací, jsou svými bonusy vázáni mimo jiné na cenu akcií. A když to převedeme dál, samotné akcionáře také spíš zajímá okamžitý zisk. K tomu, aby spotřebu odložili, potřebují vizi. Tedy to, že když firma investuje, získá v budoucnu technologický náskok, případně v budoucnosti snadno a levně ovládne ty společnosti, které v dobrých časech neinvestovaly.

Kvůli levným penězům množství buybacků narůstá a dokud budou úrokové sazby nízké, bude tento trend pokračovat. Zejména u firem, které k nim využívají úvěrů. Až se zvýší sazby, těmto společnostem se dluhová služba prodraží. Může se tak stát, že si zpětné odkupy již nebudou moci dovolit a v extrému budou nuceny řešit svou situaci vydáním akcií. Cyklus takto funguje a nepostihuje firmy, které dokáží myslet na horší časy.

„Obecně lze dodat, že buybacky budou pokračovat, dokud se nezmění motivační struktura a k tomu může přispět kromě úrokových sazeb například i změna struktury daní. Stále ale platí, že pokud jde o zdravý buyback, který není tažen zadlužováním a je vyvážený investováním do růstu, nelze jej vnímat jako problém,“ uzavírá Martin Vlček.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top