investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Co čekat, až ČNB (konečně) ukončí kurzový závazek

09.11.2016

Kurzový závazek České národní banky má podle vyjádření guvernéra České národní banky trvat minimálně do konce března 2017.

Kurzový závazek České národní banky má podle vyjádření guvernéra České národní banky trvat minimálně do konce března 2017. Exportéři jásají, sílí ale obavy, že díky této podpoře se méně investuje do inovací. ČNB navíc čelí tlakům spekulantů. Jaké jsou přínosy a naopak slabá místa toho, že euro stojí dlouho 27 korun. A co se stane, až kurzový závazek skončí?

 

Když se v roce 2013 ČNB rozhodla řešit svou měnovou politiku oslabením koruny na hladinu 27 korun a na této úrovni ji až do dosažení dvouprocentního inflačního cíle držet, snesla se na centrální banku vlna kritiky. Ale také se našli zastánci, pochopitelně primárně z řad exportérů, kteří na devalvaci koruny vydělali, vzrostla jim konkurenceschopnost a pomohli tak naší proexportní ekonomice k vyššímu růstu.

Nyní, po třech letech intervencí, tento efekt přetrvává. Exportéři těží z levné koruny, navíc vědí, že se díky intervencím ze strany ČNB bude držet kurz koruny na hodnotě přibližně 27 korun, tudíž ušetří i na zajištění kurzu. Logicky tedy lobují za to, aby ČNB držela kurzový závazek co nejdéle, a informace o možném ukončení je znervózňují.

 

ČNB šok nepřipustí

Nervozita je na místě. Poté, až Česká národní banka skončí s intervencemi a kurz koruny se vrátí tam, kam díky síle české ekonomiky patří, může to mít negativní dopady pro podniky, které nedostatečně investovaly do inovací a zvýšení konkurenceschopnosti, nebo třeba jen podcení zajištění kurzu koruny vůči euru.

„Nemyslím si, že by Česká národní banka dopustila, aby došlo k posílení koruny skokově o více než řádově několik málo procent. To znamená, že i v případě, že kurzový závazek ukončí, bude pokračovat v neoficiálních intervencích dle potřeby tak, aby zabránila posilování koruny do takové míry, že by to mohlo poškodit českou ekonomiku,“ říká analytik BHS Martin Vlček.

Právě intervence České národní banky, které mají za cíl udržet měnu na hodnotě 27 korun za euro, už stály více než sedm set miliard korun. Centrální banka nakupuje eura s tím, že až nebudou potřeba, znovu je prodá. Případnou ztrátu z těchto operací vykáže pouze účetně, protože má možnost „tisknout“ peníze podle potřeby.

 

Koruna investory láká

Přestože centrální banka ujišťuje, že kurz uvolní nejdříve v polovině příštího roku, je jasné, že k ukončení současné situace dříve či později dojde a přesné datum ČNB nesdělí. Toto ukončení bude samozřejmě v krátkodobém hledisku znamenat zvýšenou aktivitu na forexovém trhu, kde půjde realizovat výrazné zisky (ale také ztráty) při spekulacích.

„Co mě ale zajímá více, je skutečnost, že řada investorů a fondů převede svá aktiva z eur do české koruny, aby v momentě ukončení kurzového závazku nerealizovaly ztrátu z držení eur místo korun. Jsou určité indicie, že se tak v současné době již děje. A protože řada českých vládních dluhopisů až do splatnosti mnoha let dnes generuje dlouhodobou ztrátu díky negativním úrokům, mohou prostředky vložit do dlouhodobých dluhopisů, případně je částečně vloží do defenzivnějších českých akcií, což by mohlo pomoci pražské burze,“ říká Martin Vlček.

Kde nakonec koruna najde svou „cenu“ je otázka. Jisté je, že posílí a lze očekávat, že centrální banka nepřipustí její posilování řádově několik procent za rok. Stejně tak je otázkou, kdy intervence do koruny skutečně skončí. Je možnost, že ČNB závazek prodlouží i přes polovinu příštího roku. Dá se předpokládat, že hlavní impulzy přijdou zvenku. Základem bude chování americké centrální banky FED, jestli ještě letos zvýší úroky, následně se bude čekat na krok Evropské centrální banky a ČNB bude reagovat až podle toho.

„Devalvace kurzu je spolu se snižováním úrokových sazeb možnosti centrálních bank, jak ovlivňovat monetární politiku. V současnosti lze ale čekat spíš jejich tlak na vlády, aby začaly něco dělat s fiskální politikou s tím, že ony už své splnily. Možným krokem v oblasti fiskální politiky by byla zvýšená aktivita vlád a jejich investování například do infrastrukturních projektů, což se například u nás příliš neděje,“ doplnil Martin Vlček.

Každopádně věří, že ukončení kurzového závazku nepřinese tak dramatickou situaci jako například ve Švýcarsku, kde po skončení intervencí frank skokově posílil. Jednak není česká koruna pro investory a spekulanty tolik atraktivní a jsme trochu v závětří, jednak lze očekávat, že ČNB výrazné skokové změny ani z krátkodobého ani dlouhodobého hlediska nepřipustí a dá českým podnikům šanci na to, aby na posílení koruny dokázaly zareagovat.

 

 

 

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top