investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Americké akciové trhy: kdo chce získat, musí více riskovat

28.07.2016

Americké akciové trhy zažívají zajímavý paradox. Ceny akcií jsou na historické výši, přestože zisky firem klesají už páté čtvrtletí......

Americké akciové trhy zažívají zajímavý paradox. Ceny akcií jsou na historické výši, přestože zisky firem klesají už páté čtvrtletí. Zaznívají varovné hlasy, že právě proto jsou tyto investice rizikové, jelikož by ceny mohly začít klesat. Jak se v těchto protichůdných názorech vyznat a které akcie si vybrat?

V současné době nemají investoři se zájmem o dlouhodobé investice a výnosy z nich mnoho možností, kam investovat. Ti, kteří se dříve obraceli k dluhopisům, se nyní přesouvají do akcií, protože čtvrtina dluhopisů na světě vykazuje záporné výnosy. Investoři se snaží vybírat ty nejbezpečnější akcie, které jim připomínají princip investování do dluhopisů. Tedy hlavně dividendové akcie firem, jež mají silné postavení na trhu, jakými jsou například 30 Blue Chips v USA. Tyto akcie se zároveň začínají jako dluhopisy chovat, protože se snižuje dividendový výnos a zatímco jejich ceny rostou s tím, jak se do nich přesouvá stále více dlouhodobého kapitálu. Proto se také akcie obchodují mnohonásobně výše, než jsou očekávané zisky firem.
„Ceny amerických akcií jsou vysoké, protože není kam alternativně investovat. Tyto akcie ještě pořád generují rozumné výnosy,“ vysvětluje Martin Vlček, analytik BH Securities a dodává, že podle jeho názoru není důvod se obávat nějakého výraznějšího poklesu. „USA se ekonomicky daří, hospodářství je hodně odolné a stabilní. Na druhou stranu vždy je důležité dívat se na konkrétní sektory a firmy.“

Obávaný vývoj

Ekonomové vždy byli schopni předpovědět více recesí, než kolik jich nakonec přišlo. Při investování je proto třeba zachovávat především chladnou hlavu a nenechat se aktuálními událostmi odklonit od dlouhodobého investičního cíle. Ze statistického hlediska byly akcie skoro v každé dekádě, minimálně v Americe, schopné vygenerovat zisky vyšší, než inflace, upozorňuje Martin Vlček.
Učebnicovým příkladem jak aktuální události mohou zahýbat trhem je Brexit. Okamžitě po oznámení výsledků trhy spadly, ale za pár dní se vrátily k normálu. Trhy tuto informaci zpracovaly a zjistily, že svět se nezbortí. Britové pořád budou chtít jíst, pít, žít, utrácet a v Evropě to samé. Finanční toky se možná někam přesunou, ale poptávka na trhu pořád zůstane. To je klíčové si uvědomit.
Podobné je to v Americe, která nyní žije rostoucí nervozitou z voleb. Ať již vyhraje kterýkoliv kandidát, realita nakonec nebude tak špatná, jak trhy očekávají. Podle Martina Vlčka se do voleb v listopadu na amerických akciových trzích nic zásadního nestane. „Trh by neměl výrazně kolísat nad 10 %, mluvíme-li tedy především o S&P 500. Centrální banky na celém světě budou systém uklidňovat a nalijí do něj dostatečnou likviditu, aby zabránily extrémním výkyvům. Po volbách to může být zajímavější, nicméně i kdyby vyhrál Trump, tak po čase se trhy uklidní, protože uvidíme, že realita je jiná než předvolební sliby.“

Zaměřte se na podhodnocené akcie

Martin Vlček také odmítá tvrzení, že by index S&P 500 byl drahý a na historickém maximu. „Trhy neustále v průměru rostou, takže ceny musí neustále dosahovat maxima,“ argumentuje. Obavy z velkého poklesu mírní i fakt, že velké americké indexy mají vyvážené portfolio akcií – když některé padají, jiné stoupají, takže celkový pokles není tak velký a drastický. Záleží vždy na tom, jakou váhu má akcie v rámci indexu a o kolik jej může stáhnout dolů.„Chce-li dnes ale člověk vyšší výnos, musí akceptovat vyšší riziko. Může se například zaměřit na určité sektory. Samozřejmě riskuje, že nedosáhne výnosu indexu - nebo jej překoná. A právě v době, kdy je většina akcií velmi vysoko naceněná, může být velmi zajímavé zaměřit se na sektory, které jsou relativně levnější a dlouhodobě podhodnocené,“ domnívá se Martin Vlček.

Z tohoto pohledu jsou atraktivní třeba americké aerolinky. Trh se hodně zkonsolidoval, ziskové marže začínají dosahovat úrovně přes 10 %. Ceny akcií to ale ještě nereflektují, protože trh stále ještě žije historicky z toho, že byly známé neschopností dosáhnout rozumné návratnosti investic. Ale situace se mění a trh si to ještě plně neuvědomuje.

Pozornosti by neměly ujít ani ropné společnosti. Ty sice v poslední době drasticky klesly, ale od února už zase rostou, i když některé zatím jen pomalu. Je třeba zde však počítat s krátkodobým kolísáním, takže investor musí být trpělivý a mít dlouhodobý investiční horizont v řádu několik let. Podobně je to i s akciemi bank, kterým se od krize roku 2008 většina investorů vyhýbá.

Stará dobrá Evropa

Mnohem atraktivněji naceněná je ale podle Martina Vlčka Evropa. Je to způsobeno riziky a obavami o politický i ekonomický vývoj v Evropě i oslabením eura. „Nakoupil bych podhodnocené akcie a zaměřil se na regionální diverzifikaci,“ vypočítává. „Investoval bych konkrétně i do českého trhu, který je světovými investory zcela zapomenut. Tomu by mohla pomoci i fúze Londýnské a Německé burzy.“

Jako zajímavou alternativu navrhuje také investice do vypisování opcí, konkrétně do Fondu alternativních strategií, a do private equity. Výnos u prodeje opcí je slušný, ale jde o rizikový nástroj, proto je lepší přenechat sestavení portfolia a práci s ním odborníkům.

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top