investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Co investorům může dát a naopak vzít Brexit

12.07.2016

V pátek 17. června, když vyšly najevo výsledky referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii, odepsali investoři neuvěřitelné dva biliony dolarů.

V pátek 17. června, když vyšly najevo výsledky referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii, odepsali investoři neuvěřitelné dva biliony dolarů. Prodělat ale nemuseli všichni. Když jsou trhy v podobné situaci, vznikají pro šikovné investory zajímavé příležitosti. Ne nadarmo se to totiž říká, že nejlépe se investuje, když na trzích teče krev.

Zní to možná až příliš drsně, ale události z prvních dnů po Brexitu této poučce dávají za pravdu. Ano, propad trhů byl obrovský, ale dalo se očekávat, že po počátečním šoku se situace alespoň částečně začne vracet k normálu. A to se stalo, vždyť jen pár dní po oznámení výsledku referenda, začala opatrně stoupat i nejvíce zkoušená libra.

Kdy (pokud vůbec) Británie opustí EU

Zastavme se ale nad tím, co se vlastně stalo. O tom, že bude referendum, se vědělo dlouho. Jenomže trhy to nebraly v potaz. Proč? V průzkumech převažovali dlouhodobě příznivci setrvání. Nedlouho před hlasováním se situace změnila a trhy znervózněly. Po vraždě britské političky Jo Coxové zase získali navrch odpůrci Brexitu, opačný výsledek si nikdo nepřipouštěl, setrvání Británie v Unii očekávaly i sázkové kanceláře. Výsledek referenda proto znamenal šok a trhy reagovaly úměrně tomu. „Referendum proběhlo ve čtvrtek a pátek byl velmi divoký. Následovaly dva dny volna. Říká se, že naštěstí burzy nemohou padat, když jsou zavřené. Pokles ale pokračoval i po neděli, i když měli všichni přes víkend čas informace vyhodnotit. I přesto, že následně šly akcie nahoru, zřejmě nejsme z nejhoršího venku. Až se informace zpracují, budou se trhy postupně vracet do rovnovážného stavu,“ odhaduje Kamil Bednář, analytik BHS.

Jde totiž o to, že Británie ještě zdaleka Evropskou unii neopouští. K tomu, aby vystoupila, je potřeba aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy. Premiér David Cameron, který odstoupí na podzim, už oznámil, že tento akt ponechá na svém nástupci. Až teprve potom začne běžet dvouletá lhůta pro dojednání vystoupení z EU. Nejdříve tedy Británie opustí unii v roce 2018.

V pátek po oznámení výsledků referenda došlo na trzích k tomu, co se při mimořádných situacích děje běžně. Opouštějí se riziková aktiva a hledá se bezpečný přístav: tradičně zlato, švýcarský frank. Podle George Sorose by měli investoři spíš uvažovat o americkém dolaru, protože zájem investorů o zlato vyšponuje jeho cenu a po zklidnění trhů zase spadne.

Brexit jako příležitost

„Na situaci se můžeme podívat i z pohledu výzev a příležitostí. Chytří investoři totiž přemýšlejí, jak vydělat na panice v době, kdy ostatní nejsou schopni držet pozice a raději se jich vzdají. Jednou z příležitostí je například prodej opcí, které jsou tzv. out of money, tedy pod cenou. V případě, že by nastala situace, že se trhy uklidní, tak by investoři do těchto opcí měli získat nejen poklesem volatility, ale i růstem aktiv, které opce představují. To je jedna strategie, do níž je možné investovat, pokud si investor myslí, že pokles už nebude dramatický a že se situace uklidní,“ dodává konkrétní tip na investici Martin Vlček, analytik BHS. Investovat touto formou lze i v BHS, konkrétně jde o Option Income Fund v rámci Fondů kvalifikovaných investorů.

Současná situace ovšem poskytuje velkou příležitost také pro dlouhodobé investory, kteří nesledují své portfolio každý den. Řada titulů totiž poklesla na zajímavé úrovně, kdy se je vyplatí nakoupit a budovat dlouhodobé portfolio. Světová ekonomika v delším horizontu půjde nahoru, tím pádem i akcie.

Martin Vlček si nemyslí, že Brexit způsobí globální recesi, o níž se spekuluje. „Ekonomové předpověděli asi dvacet z deseti posledních recesí, které byly. Znám renomované ekonomy, kteří jsou prostě pesimističtí. Kdyby investor poslouchal takového ekonoma, přišel by o zisky v rámci celého ekonomického cyklu. Naopak, z hlediska dlouhodobého investování je třeba neřešit detaily, protože riziko na trzích je vždycky a zatím pokaždé se z toho akcie dokázaly dostat. Spíš je potřeba překonat strach a nepříjemný pocit, že nakupujete, když akcie klesají,“ říká.

Kromě výše uvedeného zbývá ještě jedna příležitost: investovat tam, kde se Brexit nepromítne a když, tak jen minimálně. Málo citlivé by měly být některé alternativní investice. Jako příklad z produktů BHS lze uvést Engine Classic Cars z Fondů kvalifikovaných investorů, v němž se investuje do automobilových veteránů.

Jedno je jisté, na vyšší volatilitu trhů bychom se měli připravit. Jen co trhy absorbují Brexit, nastoupí volby v USA a možná volba Donalda Trumpa s nimi může opět řádně zahýbat.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top