investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Alternativní investice v portfoliu: mít či nemít?

23.05.2016

Investovat lze do ledasčeho. Kromě běžných investic se nabízí celá řada těch netradičních. Své prostředky můžete vložit například i do vína, známek, obrazů a starožitností nebo třeba do komiksů....

 

Investovat lze do ledasčeho. Kromě běžných investic se nabízí celá řada těch netradičních. Své prostředky můžete vložit například i do vína, známek, obrazů a starožitností nebo třeba do komiksů. Na co si dát při tomto typu investic pozor, kdy se do nich pouštět a za jakých okolností se jim raději vyhnout?

 

Hranice mezi tradičními a netradičními investicemi

Předně je třeba říct, že hranice mezi tradičními a netradičními investicemi není nijak ostrá. Za ty tradiční se považují akcie, dluhopisy, možná nemovitosti. S nimi obchoduje velmi mnoho lidí – na rozdíl od alternativních. Tam pak může jít skutečně o cokoliv, co se může zhodnotit a investorovi potenciálně přinést zisk.

Kamil Bednář, analytik společnosti BHS, uvádí příklad: U mého strýce na chalupě chová soused papoušky a neskutečně na nich vydělává. Někteří stojí i sto tisíc korun. Mládě se narodí, on se o ně postará a pak je prodá. Ale když se narodí dva a umřou – to je potom ztráta. Tedy ztráta z nerealizovaného obchodu, pomineme-li ztrátu citovou.

Jmenovatel netradičních investic

Společným jmenovatelem netradičních investic je vyšší riziko a menší likvidita. Ceny akcií se určují na burze, ale kdo stanoví cenu například obrazů, starožitností, automobilových veteránů nebo známek? I zde o ní rozhoduje trh, ale ten je malý; zpravidla ho tvoří odborníci, kteří tak vkládají prostředky do svých koníčků.

Do netradičních investic by měl dávat peníze ten, kdo se tomu oboru věnuje, potvrzuje Tomáš Tlach z BHS. Pokud danou oblast nesledujete a nemáte dostatek informací, těžko do ní můžete investovat. Na netradiční investice ani neexistuje žádná poradenská firma. Stěží najdete někoho, kdo vám poradí. Ten, kdo tomu rozumí, si to raději koupí sám.

Alternaticní cesta k netradičním investicím

I zde existuje alternativa: můžete k investování využít fondu, který investuje například do automobilů, obrazů, archivních vín. Jeho správce má znalosti o trhu a snaží se, aby fond vydělal, protože i on má podíl na zisku. Samozřejmě s tím, že automobilového veterána či archivní víno fyzicky nevlastníte, jen máte v držení jeho podíl. Příkladem je fond Engine Classic Cars společnosti BHS, který investuje do sběratelských aut či motocyklů převážně z druhé poloviny dvacátého století. Přidanou hodnotou je kromě zisku též sdílení stejné vášně a společná setkání investorů.

Rizika (nejen) s diamanty

Typickým příkladem dnes atraktivní alternativní investice jsou diamanty. Zároveň se tu však dobře ukazuje její zrádnost. Cena diamantů dlouhodobě roste, určuje ji burza v Antverpách. Když ale přes nějakého prostředníka nakoupíte diamant, k ceně si přidá marži. Navíc musíte zaplatit DPH, takže diamant koupíte zhruba o třetinu dráž oproti ceně na burze. A kdybyste ho chtěli obratem prodat, musíte opět počítat s obchodníkovou marží. V důsledku tak na investici do diamantů potřebujete zhodnocení kolem 40 %, abyste alespoň pokryli náklady a kameny vám začaly vydělávat.
 

Samozřejmě je třeba brát v úvahu tržní riziko tak jako u každé investice. U netradičních forem investic se navíc přidává riziko likvidity, to znamená schopnost proměnit investici na peníze. S tím souvisí nejen to, za jak dlouho se to podaří, ale také s jakými ztrátami. Platí, že čím alternativnější investice, tím je potřeba počítat s delším horizontem, vysvětluje Kamil Bednář.

U každé investice, ať už jde o akcie, nebo třeba starožitnosti, známky – anebo o cokoli dalšího, čemu věříte jako dobré příležitosti, by měla platit obdobná pravidla: Každý investor by si měl předem odpovědět na otázky, kolik chce investovat, co od investice očekává, jaké očekává zhodnocení v čase, jestli se na ni dívá z dlouhodobého, nebo krátkodobého horizontu, mít o ní informace… zkrátka se o ni starat.

Jedno z hlavních pravidel investování je diverzifikace. Alternativní investice do portfolia patří, ale v rozumném poměru. V jakém konkrétně, to už je individuální záležitost každého investora. Obecně by ale v rámci portfolia měly tvořit menší podíl než třeba konzervativní složky a akcie, dodává Kamil Bednář závěrečnou radu.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top