investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Cesty akcií a bitcoinu se rozcházejí

12.03.2018

Zatímco akciovým trhům se v posledních dnech opět relativně daří, Bitcoin míří spíše ke dnu. V minulosti se ceny kryptoměn a akcií často pohybovaly v tandemu.

Zatímco akciovým trhům se v posledních dnech opět relativně daří, Bitcoin míří spíše ke dnu. V minulosti se ceny kryptoměn a akcií často pohybovaly v tandemu. Co stojí za současným protichůdným pohybem?

Akciím pomáhá například zavedení mírnějších cel na ocel a hliník americkým prezidentem Trumpem. Cla nezahrnují Kanadu, Mexiko a umožňují vyloučení dalších zemí. Trhy značně potěšilo také to, že americký prezident a severokorejský vůdce Kim Jong Un plánují do května společnou schůzku. To by mohlo napomoct uvolňování předchozího napětí. Další pozitivní zprávy přišly od centrální banky v Evropě a Japonsku. Japonská centrální banka totiž hodlá pokračovat v tisku peněz a nákupu aktiv. Dále zatím ani nenaznačila, zda případně hodlá v budoucnu zvedat úrokové sazby či nakupovat méně dluhopisů. Evropská centrální banka zase pro změnu pouze slovně pozměnila svou strategii a již ani nepředpokládá zvyšování objemu tištěných peněz. Trhy tento fakt interpretují, jako potvrzení lepšího stavu evropské a světové ekonomiky, které už podporu centrálních bank nepotřebují v takové míře jako doposud.


Bitcoin naopak propadl pod klíčovou technickou i psychologickou hranici 10 tisíc dolarů a pokračuje v pádu. Hlavním bezprostředním důvodem poklesu jsou zprávy o rostoucím tlaku regulátorů. Konkrétně v Japonsku došlo na měsíc k pozastavení činnosti dvou menších kryptoměnových burz. Důvodem bylo podezření, že management burz používal kryptoměny zákazníků k svým vlastním účelům. Předtím kryptoměny nenesly dobře informace o ohrožení některých krypto účtů na největší burze v Hong Kongu tzv. phishingem. Situace byla označována jako snaha o podvodné vylákání citlivých informací majitelů kryptoměnových účtů, s cílem obrat je o jejich kryptomajetek. Aby negativních zpráv pro kryptofanoušky nebylo málo, hlavní americký regulátor nedávno stanovil určitá základní pravidla pro fungování kryptoměnových burz a peněženek.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top